Разцепление в опозиционния алианс в Турция заради кандидата за президентИзпариха

...
Разцепление в опозиционния алианс в Турция заради кандидата за президентИзпариха
Коментари Харесай

Опозицията направи неочакван предизборен подарък на Ердоган

Разцепление в опозиционния алианс в Турция поради претендента за президент

Изпариха се очакванията за общ претендент на опозицията на идните избори в Турция. Съюзът от шест опозиционни партии не съумя да почисти разликите си и се разпадна. Неочакван избирателен подарък за Ердоган ли е това?

Два месеца преди парламентарните и президентските избори в Турция съюзът от шест опозиционни партии в страната, наименуван Национален алианс, се разпадна. Тъй наречената " шесторна маса " към този момент не е в положение да " отразява волята на народа в своите решения ", съобщи лидерката на дясната " Добра партия " Мерал Акшенер, съобщи.

След земетресението отпреди месец, при което починаха над 50 000 души, турският президент Реджеп Тайип Ердоган има исторически невисок рейтинг на утвърждение. Социологическите изследвания демонстрираха, че нито една от опозиционните партии не може независимо да събере задоволително гласове, с цел да го бутне от власт. Затова и съперниците на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) на Ердоган разпореждаха съществени очаквания на един общ претендент на опозицията.

Кълъчдароглу ли ще е претендентът?

Турската " Добра партия ", която е втората най-голяма опозиционна мощ, искаше общият претендент да бъде избран въз основа на резултати от публично допитване. Предложените от нея претенденти - кметовете на Истанбул Екрем Имамоглу и на Анкара Мансур Яваш - са били отхвърлени от останалите участници, сподели още Акшенер.

Вместо това на " Добра партия " ѝ е било препоръчано да одобри водача на главната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу, който е бил предпочетен за общ претендент от останалите сътрудници в обединяването - Али Бабаджан, Ахмет Давутоглу, Темел Карамоллаоглу и Гюлтекин Уйсал.

" Няма да се преклоним ", разгласи Акшенер. Тя упрекна Кълъчдароглу, че слага персоналните си упоритости над ползите на страната, и прикани кметовете на двата най-големи града в Турция, които също са от НРП, независимо да се кандидатират за най-високия държавен пост.

Проваля ли се опозицията?

След година на договаряния опозиционният Национален алианс разгласи в четвъртък, че се е договорил за общ кандидат за президент, който ще се изправи против президента Ердоган. Кандидатът, чието име към момента не е оповестено публично, би трябвало да бъде показан пред обществеността в понеделник. Затова и изказването на Акшенер пристигна като изненада за доста наблюдаващи. Те виждат в този ход сериозен неуспех в напъните на опозицията да се пребори с Ердоган на изборите, които най-вероятно ще бъдат планувани за средата на май.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР