Разтревожени за бъдещето на обществените медии в цифровата ера и

...
Разтревожени за бъдещето на обществените медии в цифровата ера и
Коментари Харесай

Тома Биков, поп и Бог ще спасяват БНР и БНТ. Обществените медии и Светия Дух

Разтревожени за бъдещето на публичните медии в цифровата епоха и най-много за личното си бъдеще, генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия свикаха обща конференция, на която поканиха и представители на духовенството. Явно в цифровата епоха ще разчитат повече на светия дух, в сравнение с Министерството на финансите, които очевидно отсъстваха в дребната зала. Присъствието бе обезпечено главно от чиновници на БНР, най-вече началници, които вместо да празнуват своя празник, бяха мобилизирани от генералния си шеф в тази шумна пиар акция в края на изтичащия му мандат и с намек за идващ.
Тя май трябваше да избавя и мандата на другия общоприет шеф – на Българска национална телевизия, чието дело в съда за пияно шофиране се отсрочва под разнообразни предлози. На интернет уеб страницата на самостоятелното публично медия с букет цветя се вижда председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, която на входа му разгласи, че „ БНР е вместилище на българския дух и просвета “ и „ територия на свободното слово “, което никак не се връзва с мнението на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов.
Пък и носителите на свободното слово май отсъстваха от залата, където интернационалните служители обясняваха какъв брой е значима задачата на публичните медии. Двамата шефове се оплакаха от късите си мандати – единствено 3 години, въпреки че чиновници от двете медии са на мнение, че за тях персонално те са прекалено много.
Тома Биков даде обещание че властта ще се замисли по мандатния въпрос, откакто мандатът на генералния шеф на Българска телеграфна агенция е 5 години, а и той ръководи към този момент 20 години. Защо това да не стане повсеместно…
Голямата премия Сирак Скитник националното радио даде на Симфоничния си оркестър, който извърши част от репертоара си предходната година навън – пред Министерския съвет и на площада пред Народния спектакъл. Генералният шеф Александър Велев, против който те стачкуваха, дори се причисли към митинга им. Стана ясно, че БНР и Българска национална телевизия не вършат нищо, тъй като нямат пари, а и няма изясненост какво ще вършат, в случай че им дадат.
Засега е ясно, че ще пишат дружно тактика за публичната си задача. Защо двамата шефове се сещат за това в края на мандатите си, не стана ясно, а и Тома Биков не пропусна да им каже, че като пишат концепции, ще би трябвало да ги извършват. Казано другояче – първо работата, след това парата.
Водещите публицисти от БНР не бяха и на връчването на премиите и коктейла в радиото, може би тъй като си получават признанието другаде и за разлика от генералните шефове на БНР и Българска национална телевизия не се тревожат нито за бъдещето си, нито пък за бъдещето на двете медии в цифровата епоха. Ние не гоним рейтинги фанатично, изясни на конференцията генералния шеф на Българска национална телевизия Константин Каменаров.
Двете медии май не ги гонят въобще. Промяната дебне отвред, сподели председателката на Съвет за електронни медии София Владимирова. Та въпросът е по кое време да я чакаме. След като за следващ път Съвет за електронни медии не одобри доклада на БНР.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР