Разтревожен съм, защото пред всички нас стои настъпващ провал в

...
Разтревожен съм, защото пред всички нас стои настъпващ провал в
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев: Разтревожен съм, защото сме пред национална катастрофа заради провал в борбата с престъпността

Разтревожен съм, тъй като пред всички нас стои предстоящ неуспех в битката с престъпността. Няма да е пресилено да се назова национална злополука в региона на сигурността на страната. Притеснен съм и от това, което виждам и което ми споделят сътрудниците от цялата страна. Затова написах 240 писма, които са изпратени до всеки депутат. Това съобщи в сряда във Велико Търново основният прокурор Иван Гешев.
" Искането за правосъдна промяна е факсимиле, което се развява от политическите партии. За политиците не са значими обществените и икономическите проблеми, а най-важно е да създадат нещо, което " и те не знаят какво е “, тъй като не са адвокати. Най-тъжното е, че в това Народно заседание няма адвокати “, акцентира Иван Гешев.
На въпрос по какъв начин ще работи с новия парламент, като огромна част от участниците в него непрекъснато желаят оставката му, той акцентира, че неговото премахване няма да реши проблемите. 
" Проблемите могат да бъдат решени с съответни правосъдни промени.От две години дублирам, че това с рушенето на държавността, офанзивите против правосъдната власт, неналичието на взаимоотношение сред институциите. Няма по какъв начин да се реализира резултат в битката с престъпността, в случай че полицията теоретично води война с прокуратурата или съда с прокуратурата, или прокуратурата с Министерство на вътрешните работи. Това са взаимно скачени съдове, които, с цел да произведат резултатите, които чакат българските жители, а точно – правдивост, би трябвало да работят дружно “, разяснява прокурор №1.
Иван Гешев добави, че предизвестява за проблемите, които през днешния ден се случват в страната от две години. Посочи и, че към момента няма отговор на разпратените писма до новите 240 народни представители, само че с тях приканва за незабавни законодателни промени посредством законодателна и правна промяна за да се решат действителните проблеми.
" От две години сме внесли оферти за законодателни промени. Да се лишават в интерес на страната моторни транспортни средства, ръководени от водачи, които са използвали алкохол и опиати. Внесохме оферти за промени Наказателно-процесуален кодекс. Говорим за сложна, действителна правна промяна, а не някой   да махне някого, с цел да си назначи собствен човек и да обслужва някакво задкулисие и олигарси. Няма да стане това! Не и с тази Прокуратура, не и с този основен прокурор, не и в същото време!, безапелационен е Иван Гешев.
Той предложи депутатите да слушат и да водят разговор с магистратите, научните служащи и гражданското общество, а не да са влюбени само в личния си глас. Освен това да мислят и да работят за хората, а не само за личното си благоденствие. 
Главният прокурор предизвести и, че в случай че не се подхващат радикални и незабавни дейности, престъпността както на локално, по този начин и на национално равнище ще се усили фрапантно.
За офанзивите против него съобщи, че макар тях, ще продължи да пази българският народен интерес, тъй като това е най-важното за всички първи мъже в страната. Коментира и, че те са в резултат на работата, свършена от Българската прокуратура в последните две години.
" Причината е, че са повдигнати обвинявания и са стартирани наказателни преследвания против недосегаеми олигарски, бяха упрекнати лица в шпионаж в интерес на Руската Федерация, тъй като взехме решение казуса с телефонните измами и още доста други. Прокуратурата не е безгрешна и аз не съм непогрешим, само че вършим неща, които не са правени и това е единствената допустима причина. Не съм на тази позиция, не с цел да водя война. Имам схващане за държавност, уповавам се и българските депутати да имат схващане за държавност. Трябва да вземем незабавни меки, тъй като страдат не депутатите, не и основният прокурор, а елементарните жители от престъпността ", сподели още Гешев. 
Той акцентира, че ще направи вероятното и невъзможното, с цел да реши проблемите на жителите в границите на пълномощията на Прокуратурата. 
" Докато икономическата, обществена, политическа рецесии имат и интернационален детайл, то проблемите в битката с престъпността, си ги причинихме ние. Някои споделят промяна, само че за България промяна е да се унищожи нещо, както стана със профилираните структури ", добави Гешев. 
Визитата му във Велико Търново бе във връзка следващата среща от самодейността „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “, подета от Асоциация на Прокурорите в България  и Камарата на следователите в България. Главният прокурор се срещна с с възпитаници от Природо-математическа гимназия „ Васил Друмев “ в остарялата столица.

 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР