Разследващият журналист Христо Грозев беше обявен за чуждестранен агент от

...
Разследващият журналист Христо Грозев беше обявен за чуждестранен агент от
Коментари Харесай

Москва обяви Христо Грозев за чуждестранен агент

Разследващият публицист Христо Грозев беше разгласен за задграничен сътрудник от съветското Министерство на правораздаването в петък.

По-рано денем, Грозев, който е един от създателите на документалния филм за отравянето на съветския опозиционен водач Алексей Навални, получил награди " Оскар " и БАФТА, беше задочно задържан по искане на московски съд по обвиняване, че е взел участие в организирането на напускането на Русия на издателя на самостоятелния съветски онлайн вестник The Insider Роман Доброхотов, пише dnevnik.bg.

В известието на министерството, което дава отговор за регистъра на задграничните сътрудници, се споделя, че:

" Грозев е популяризирал, в това число благодарение на модерни осведомителни технологии, недостоверна информация за решенията, взети от държавните органи и техните политики, взел участие е в основаването на материали за безграничен брой задгранични сътрудници, както и за задгранична неправителствена организация, чиято активност бяха приети за нежелани на територията на Руската федерация ".

Христо Грозев беше разгласен за търсене през декември от съветското вътрешно министерство, само че без да бъдат оповестени аргументи за това или законодателен текст.

Грозев е част от групата за журналистически следствия " Белингкат ", която е създател на голям брой материали, свързани с потреблението на отровата " Новичок " против съперници на режима в Москва. Той е създател на следствието за отравянето на някогашния съветски сътрудник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Сергей Скрипал в Лондон и с разкриването на групата на съветското разузнаване, обвързвана с такива закононарушения, членове на която неведнъж са посещавали България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР