Разследването на Миролюба Бенатова, излъчено от ТВ1, за източването на

...
Разследването на Миролюба Бенатова, излъчено от ТВ1, за източването на
Коментари Харесай

Миролюба Бенатова получи голямата награда на "Антикорупционния фонд" за журналистика

Разследването на Миролюба Бенатова, излъчено от ТВ1, за източването на Националната здравноосигурителна каса посредством подправени хоспитализации в болница " Лозенец " получи огромната премия за журналистическо следствие на " Антикорупционния фонд ". За втора година организацията връчва наградите " Червена линия: публицистика против корупцията " на интернационалния ден за битка с корупцията - 9 декември.

Журито е разгледало 35 номинации, бяха раздадени шест награди. Сред отличените са трима публицисти от " Свободна Европа " - Генка Шикерова, Борис Митов и Дамяна Велева, както и уеб сайтът Bird.bg и екипът на БНР Бургас.

Председател на журито е Биляна Вегертседер, шеф на Българския институт за правни начинания, а членове са доцент Светлана Божилова, Факултет по публицистика, Софийски университет, Ирина Недева, публицист в БНР и ръководител на Асоциацията на европейските публицисти, Николай Стоянов, публицист в " Капитал " и притежател на Наградата " Червена линия 2020 за журналистическо следствие ", и Стефан Кръстев от екипа на АКФ.

" Без смелостта на публицистите, които непрестанно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, битката с корупцията е невъзможна. Това е посланието на премиите и вярата ни е, че с тях отдаваме дължимото на основния принос на журналистическата общественост за разкриването и противодействието на корупционните практики. Надяваме се и че с фокуса, който насочва към работата им, премията " Червена линия " способства и за отбраната на публицистите - тъй като тези от тях, които работят за откриване на истината, постоянно имат голям брой неприятели. Важно е да се знае, че те не са сами - на тяхна страна е една огромна общественост от жители, които не одобряват корупцията за нещо обикновено ", съобщи Бойко Станкушев, шеф на " Антикорупционния фонд ".

В сряда, 7 декември, съоснователят на " Антикорупционния фонд ", който е създател на поредицата " Осемте джуджета ", разкриваща скица за крадене на бизнеси с присъединяване на някогашни и сегашни магистрати, беше отличен от Държавния департамент с премията за герой против корупцията, която се присъжда на 12 души от целия свят, които са показали водачество, храброст и влияние в предотвратяването, разкриването и битката с корупцията.

" Толкова отводи не съм получавала в над 30-годишната си кариера. Това не е най-страшното следствие, само че това бяха най-страшните не-та, които съм получавала от хора, които може да ми оказват помощ да извадим нескрито една неправда ", съобщи Миролюба Бенатова при приемане на премия. " Затова желая да благодаря на Вяра, която, без да ми задава спомагателни въпроси, сподели " пристигам ". Ако не беше Вяра, а след нея Гергана и Боян, този материал нямаше да съществува ", сподели още Миролюба Бенатова. Специалната премия за журналистическо следствие получи Генка Шикерова от " Свободна Европа ", за ѝ на систематичното изсичане на българските гори и взаимоотношението сред общински управляващи и бизнес

Наградата за одобряване на господство на правото получи Борис Митов от " Свободна Европа ", за задълбочените му и поредни старания за откриване на зависимостите на правосъдната, изпълнителната и законодателната власт.

" Има смисъл от работата на АКФ и от публицистите. Защото може би в миналото ще стигнем досега, в който институциите няма да си затварят очите, по този начин както са правели до момента ", съобщи Митов.

Журито присъжда и Специална премия за българския принос към световното следствие " Досиетата Пандора " на екипа на Бюрото за проверяващи репортажи и данни Bird.bg.

Тази година в категорията за млад публицист бяха раздадени две награди: Виктория Симеонова от " Господари на Уеба (gospodari.com) " е отличена за следствието ѝ на финансовата машинация " Глобъл маркет ", създадено и поднесено на наличен за необятната публика език. Н иколай Марченко , " Биволъ ", получи другата премия за материал, осветяващ порочните практики на Агенцията за бежанците във връзка с потърсилия протекция в България съветски жител Евгений Чупов.

Бяха раздадени и две специфични грамоти на Дамяна Велева, " Свободна Европа " , за задълбочено проучена и автентично показана тематика в материала ѝ " В облака към закона ". Стотици села в България не заплащат за вода " и на екипа на БНР - Бургас, за поредицата му авторски материали на районни тематики с огромно публично значение.

Конкурсът " Червена линия " за публицистика против корупцията се провежда с поддръжката на Фондация " Америка за България " и Посолството на Съединени американски щати в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР