Разследването на Мартин Божанов - Нотариуса и дейността му преди

...
Разследването на Мартин Божанов - Нотариуса и дейността му преди
Коментари Харесай

Министър Славов: Разследването срещу Мартин Божанов-Нотариуса може да не бъде разплетено никога

Разследването на Мартин Божанов - Нотариуса и активността му преди да бъде погубен се случва толкоз постепенно, че в никакъв случай може да не бъде разплетено.

 

Тази позиция изрече министърът на правораздаването Атанас Славов в утринния блок на Нова телевизия.

 

Още предходната година министърът изискал информация дали Нотариуса е заплашвал в действителност магистрати и дали се водят следствия за това.

 

" Получих информация, че има производства, по които се работи. Въпросът е на кой стадий са тези следствия. Моите въпроси бяха съответно свързани със заканите против магистрати ", сподели Славов.

 

Според министъра контактите на убития са стигали до най-високо равнище, защото си е разрешавал извънредно смело държание, включиелно да заплашва арбитър по време на съвещание.

 

Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, към момента са в правосъдната система, на разнообразни позиции - това е реалност. Вероятно се държат доста по-умерено, преценяват се с разпоредбите, само че не са понесли отговорност - това е огромният проблем ”, безапелационен е Славов.

 

Както стана известно Божанов е отправял закани към съдиите Владимира Цариградска и Цветко Лазаров, както и против няколко прокурори и на тях им е била сложена защита.

 

Атанас Славов изиска и следствието да обясни кои магистрати са имали достъп до закития клуб на Мартин Божанов наоколо до постройката на някогашния Специализиран углавен съд. Според журналистически следствия Нотариуса е имал клуб с стеснен достъп, където в действителност са давани подкупи и поръчки по какъв начин да бъдат решени избрани каузи.

 

Той посочи, че не е чувал за този клуб, и прикани следователите да работят старателно за установяването на истината. Според него това не е индивидуален случай в правосъдната система. Той напомни случая с Красимир Георгиев-Красьо Черния, който доби известност през 2009 година, когато Иван Колев от тогавашния Висш правосъден съвет (ВСС) разгласи, че " някакъв Красо от Плевен " обикаля из България и " носи един лист " с имената на сред 8 и 13 членове на Висш съдебен съвет, с чиито гласове разполага.

 

" Говорим за една паралелна методичност през годините и това е рисково ", заключи Славов.

 

Той добави, че не инцидентно закриването на профилираното правораздаване е била една от главните му цели. Правосъдният министър сподели това поради изказванието на " Антикорупционния фонд ", че клубът, в който се влиза със специфични карти за достъп, е бил посещаван от магистрати, доста близки до Специализираната прокуратура. Клубът се намира и на пешеходно разстояние от Специализирания съд.

 

" Именно поради тези случаи искахме закриването на спецправосъдието. Случващото се в спецправосъдието беше перверзия. Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, към момента са в системата. Сега се преценяват с разпоредбите, само че не е понесена отговорност ", добави Славов.

 

Според Славов изясняването кои магистрати са влизали в този клуб е работа на проверяващите, само че имало и различен път новият Висш правосъден съвет да се занимае с инспекцията.

 

" Досега не е понесена отговорност, тъй като досегашната конструкция на Висш съдебен съвет не позволяваше да се носи отговорност. Новият формат след измененията в конституцията се надявам да има доста по-силни пълномощия. Никой основен прокурор към този момент няма да е бог ", сподели още Атанас Славов.

 

Сезирала съм съдийската гилдия през 2021 година На 5 февруари 2020 година колегията изслуша Владислава Цариградска и Цветко Лазаров. Те се оплакаха от напън и опити за дискредитиране и закани против фамилиите им. Това, което споделиха пред колегията беше доста шокиращо. Имам над 20-годишен стаж, в никакъв случай не съм се сблъсквала с сходно държание. Всички прояви са неприемливи. Но има закани даже в открити правосъдни съвещания, които са открити и се записват. Това демонстрира възприятие за безотговорност ", описа пък Даниела Марчева от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет.

 

„ Голяма част от хората, изпълнявали поръчки, към момента са в правосъдната система, на разнообразни позиции - това е реалност. Вероятно се държат доста по-умерено, преценяват се с разпоредбите, само че не са понесли отговорност - това е огромният проблем ”, безапелационен е Славов.

 

По думите му Висш съдебен съвет ще има по-силни и съответни пълномощия в това отношение след измененията в Конституцията. „ Никой основен прокурор няма да е Господ ”, съобщи Славов.

 

Той чака след ротацията Народното събрание да се занимае с назначението на нови членове в Антикорупционната комисия. " В момента аз съм фокусиран върху работата по Закона за правосъдната власт ", съобщи Славов на въпрос дали ще продължи да е министър и след ротацията.

 

Той сподели още, че при започване на есента може да имаме нов състав на Висш съдебен съвет, а малко по-късно - и нов основен прокурор.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР