Разследване на The Insider и Bellingcat, публикувано вчера, на 20

...
Разследване на The Insider и Bellingcat, публикувано вчера, на 20
Коментари Харесай

Нови разкрития по случая ЕМКО: Отровителите на Скрипал от руското разузнаване стоят зад взрива в оръжеен склад

Разследване на The Insider и Bellingcat, оповестено през вчерашния ден, на 20 октомври, разказва гърмежа край село Ловнидол, на 150 км източно от столицата на България, София, като " първия по рода си в страна от НАТО и Европейски Съюз, който може безапелационно да бъде приписан " на поделение 29155 на съветското военно разузнаване (ГРУ).


Експлозията избухна на 12 ноември 2011 година в оръжеен склад, благосъстоятелност на компанията EMCO.

Инцидентът е част от поредност необясними детонации, засягащи оръжейната промишленост на България, почнали преди повече от десетилетие и наподобява засилили се откакто Русия нахлу и окупира Крим през 2014 година в първата фаза на разширяващата се война за покоряване на Украйна. Разследването свързва детонацията в български оръжеен склад през 2011 година с активността на фамозно поделение на съветското военно разузнаване, което е упреквано в присъединяване в други гърмежи и отравяния в страни от НАТО. Агенти на поделение 29155 са свързани с някои от тези необясними гърмежи в България, както и с гърмежи в други страни от Европейски Съюз и НАТО, в това число в Чешката република. Отделение 29155 е упрекнато и в осъществяването на отравянето на Сергей Скрипал, някогашен офицер от съветското военно разузнаване и двоен сътрудник, и щерка му с нервнопаралитичното вещество " Новичок " във Англия през 2018 година

The Insider и Bellingcat свързаха поделение 29155 с гърмежа край Ловнидол през 2011 година, при който бяха унищожени повече от 3000 152-милиметрови снаряда, като картографираха придвижването на хипотетичните сътрудници на подразделението, употребявайки данни за пътуванията.

Унищожените при гърмежа снаряди са били складирани първо в оборудване във Врбетице, чешко село покрай границата със Словакия, а по-късно са били изпратени в склада в Ловнидол сред 4 октомври и 4 ноември 2011 година

Двете медии разпознават няколко сътрудници на отдел 29155, които са посетили региона на Врбетице през октомври 2011 година Двама от тях - Николай Ежов и Сергей Романов - са се отправили към България единствено няколко дни преди детонацията в Ловнидол. Чрез изследване на преписка от хакнати имейл сметки и данни за пътувания службите разпознават и съветския военачалник Андрей Аверянов като уредник на тази и други детонации, за които се счита, че са осъществени от подразделението на ГРУ.

Разследването свързва детонацията с износа на муниции за Грузия - страна, нападната от Русия три години по-рано. През 2021 година българската прокуратура съобщи, че 152-милиметровите снаряди, изпратени от Чешката република в България, са били предопределени за следващо прекачване в Грузия, макар че Емилиян Гебрев, притежател на компанията, която е имала склада, съобщи, че не е заел пратката особено за експорт в кавказката страна.

Гебрев е токсичен няколко години по-късно - закононарушение, за което са упрекнати трима членове на подразделението на ГРУ.

Разследването на българската прокуратура за гърмежа в Ловнидол открива взривно устройство, само че през 2013 година прокуратурата приключва инспекцията заради липса на доказателства. Българската прокуратура възобновява следствието през 2021 година едвам откакто излизат нескрито разкрития за сходна детонация във Врбетице и го сплотява с следствие на две детонации на територията на най-големия български производител на оръжие ВМЗ Сопот през 2015 година, както и на гърмеж в оръжейния цех " Арсенал " в южния български град Мъглиж през 2020 година /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР