Разследване на дейността на живеещия в Германия политолог Владимир Сергиенко,

...
Разследване на дейността на живеещия в Германия политолог Владимир Сергиенко,
Коментари Харесай

Крайнодесните от "Алтернатива за Германия" по указания от Москва се опитват да спънат доставките за Киев

Разследване на активността на живеещия в Германия политолог Владимир Сергиенко, който работи в екипа на народен представител от " Алтернатива за Германия ", сочи, че крайнодясната партия е подала скорошния си правосъден иск срещу доставки на оръжия за Украйна под директните указания на Москва. Самият Сергиенко е влезнал в ролята на медиатор.

Това сочи работата на проверяващите издания Der Spiegel и The Insider, съгласно които Сергиенко обяснил концепцията на депутати от AfD; по-късно се захванал с обезпечаването на юридическа и финансова поддръжка за действието. Медиите описват за среща на Сергиенко с " тайнствен " човек два дни след идване на летище " Внуково ", с цел да му каже, че е в Москва, и още един диалог идващия месец. Този и други случаи на връзка към срещите им са налични за двете медии, защото имейлите, известията им и други документи са изтекли и посред безобидните закачки сред познати се появяват почтени и за интереса на западни служби формулировки. Например: " Стана ли нещо във връзка с дейните мероприятия? " Отговорът: " Не е елементарно, само че стигаме ".
 
 Владимир Сергиенко Владимир Сергиенко Източник: Sputnik
Сергиенко е разказан в документите като " поддръжник ". Той, наподобява, е нещо като медиатор сред Москва и AfD, отбелязва " Шпигел ". В The Insider следствието е озаглавено " Малките помощници на фюрера. Как Кремъл финансира " Алтернатива за Германия " и я употребява, с цел да спре военната помощ на Украйна ". Важността на тази работа се укрепва от обстоятелството, че в изследвания тя се оказа на второ място по известност. Депутати от AfD, съгласно документите, не просто " координирали с Москва дейностите си, само че получавали директни указания ", даже подготвени опорни точки, които следвали чинно, продължава The Insider. " Да се изясни на депутатите от AfD тази концепция и да се обезпечи юридическата ѝ подплата, а и финансирането ѝ, било поръчано на Сергиенко и той съумял. "

В следствието взе участие и българският публицист Христо Грозев, търсен от Русия, съгласно изреждането на създателите на уеб страницата на " Шпигел ". В документите, достигнали до двете издания, се приказва за една от интервенциите на Русия в опит да въздейства посредством дезинформация, агитация и други способи на политиката на други страни. Според тях 52-годишният Сергиенко се надявал на съветска помощ при правенето на желае против изпращането на оръжия; декларира в известията и че " финансова поддръжка " би била добре пристигнала. Обсъждането на сходен иск е последвано, четири месеца по-късно, от правенето му от AfD и подаването му в Конституционния съд на Германия на 4 юли.

Адвокатът Улрих Фосгерау, представляващ парламентарната група на AfD по делото, сяда до почитан народен представител на AfD, който на конференция напомня за правилото от предишното " да не се доставят оръжия за военни и спешни зони ". Адвокатът Улрих Фосгерау, който съставлява парламентарната група на AfD в делото пред най-висшата инстанция на Германия, седна до него. " Шпигел " съпоставя случая с различен отпреди години, когато младият политик от AfD Маркус Фромайер (и през днешния ден част от партията и парламента) притегля внимание с връзките си с Русия; редица медии пишат за документи, сочещи, че Москва се надява той да бъде определен в Бундестага през 2017 година, с цел да има " собствен " представител там. Друг, попаднал на европейска разследваща организация, сочи, че Москва му е предоставила " материална и медийна " поддръжка.

" Разследването на " Шпигел " в тази ситуация на Сергиенко повдига въпроса дали AfD се е оставила да стане инструмент на Путин ", написа немското издание. " Ако крайнодясната група е получила поддръжка от Москва за делото си - във тип на хрумвания или финансова помощ - това би било ново измерение на непосредственост до Русия. И че AfD се е оставила да бъде набрана в част от интервенция за въздействие, замислена да даде на Русия предимство във война, която тя води в нарушаване на интернационалното право. Партията най-сетне би била изобличена като нещо, което мнозина дълго смятаха, че е: медиатор на Москва. "
Роденият на територията на Украйна по руско време Сергиенко, който постоянно се появява по съветската държавна телевизия и е следен от службите, умерено влиза и излиза във и от Бундестага като чиновник на депутата Ойген Шмит. Според следствието той е построил гъста мрежа от контакти със бранители на Кремъл в Германия, в това число редактор и издател на крайнодясното списание Compact и буен обожател на Путин.

Предвидено е да е измежду водещите представители на " конгрес за мир " и срещу " наказания, оръжие и войски на НАТО " идната есен. Работил е за някогашен народен представител от същата партия в провинция Саксония, който назовава в " Телеграм " " мой другар ". Въпросният народен представител, Улрих Оме, дружно с Шмит основава след началото на войната Асоциацията за отбрана против дискриминирането и изключването на съветските германци и рускоезичните съграждани в Германия (VADAR) и се опълчиха на " русофобията ".

The Insider написа, че съгласно документите Сергиенко наричал себе си " куратор " ; предавал известия от кремълските си куратори за депутати от " Алтернатива за Германия ". В известията му с съветския събеседник да вземем за пример има пояснение за какво искът е толкоз значим за Кремъл: " Работата на държавното управление ще се затрудни. Ситуацията е печеливша за нас, защото във всеки случай танкове или ще бъдат доставени доста по-късно, в сравнение с се възнамерява, или ще бъде призната правосъдна възбрана. " За задачата трябвали: утвърждение, медийна поддръжка, финансова поддръжка. С въпросния събеседник той съгласува даже черновата на желае. Последвалата " обработка " на депутатите, наподобява, също минава сполучливо, поради внасянето на документа във Федералния парламентарен съд.
 
Сергиенко е пътувал над 20 пъти до Русия за три години, от тях 17 след началото на войната, нормално през Турция, освен това - и с съветския си паспорт, за който службите не знаят (а единствено за украинския; той е натурализиран немски жител от есента на 2022 г.). По пропагандните канали в Москва го назовават " немски политолог " (впрочем каналът му в " Ютюб " сочи, че и той самичък не възразява да се назовава така). Според The Insider там той приказва защо ли не: Германия възнамерявала убийството на президента Володимир Зеленски, Берлин изпращал " нацистки код " на Киев с изпращането на 88 танка и други. Проблемът, продължава изданието, е, че той " не е безобидният смешник, за какъвто може да се показва ".

Среща се с намерено свързани с Русия хора: да вземем за пример през юли с представители на Фондацията за поддръжка и отбрана на правата на сънародниците, живеещи в чужбина. Организацията е основана с декрет на президента Владимир Путин и от края на юни е в санкционния лист на Европейски Съюз поради опитите ѝ да разделя обществата в други страни. В мрежата му са още медийни рупори на Кремъл като Маргарита Симонян и Владимир Соловьов, както и парламентарни фигури, да вземем за пример почналата политическа кариера след изгонването си от Съединени американски щати (осъдена за шпионаж) Мария Бутина.
 
Не е известно обаче кой е индивидът, с който се среща Сергиенко в Москва. Понякога събеседникът му е именуван " Альона ", само че съгласно " Шпигел " е по-вероятно да е мъж. " Западните разследващи организации подозират, че може да е съветски разузнавач, който работи като началник на Сергиенко. Това се удостоверява и от телефонни записи от съветска база данни, показващи, че контактът явно комуникира по мобилен телефон, който употребява съвсем извънредно за диалози със Сергиенко. Телефонът евентуално е регистриран за междинна тактичност, нормална тактичност за прикриване, употребена от съветските разследващи служби ".

Той постоянно изпращал и информация за прокремълски членове на Народното събрание от AfD. В известията се приказва и за пари. Според документите AfD е желала да наеме реномирана адвокатска адвокатска фирма, която таксува 450 евро на час, за делото си против доставките на немско оръжие. Като цяло, гласи едно от известията, евентуално ще трябват 25 хиляди евро на месец, в това число правни такси, плюс още 10 хиляди евро спомагателни и представителни разноски. Според " Шпигел " данните може да хвърлят нова светлина върху случай на немската граница при връщане на Сергиенко от пътешестване до Русия през април: митниците разкрили при инспекция 9000 евро в брой. Същата сума, съгласно медийни публкации, е засечена на връщане от последващо пътешестване през юни. Това е таман под границата от 10 хиляди евро, която не предстои на обявление.
 
Дали парите са получени за интервенцията му за въздействие в Германия, няма безапелационен отговор, нито дали разказаният в документите план е таман делото, оповестено от AfD на конференция през юни. The Insider обаче знае, че съответно финансирането от Москва за начинанието е достигало непосредствено до него. В известията събеседникът му пита дали може парите да бъдат преведени на немска организация с нескопанска цел. Сергиенко дава отговор, че може. Медията припомня и за паралел с митническата инспекция на Сергиенко: няколко години помощници на водача на " Лига " Матео Салвини всеки месец отиват до Москва в продължение на няколко години, от време на време - за няколко часа.
 
Парламентарната група на AfD отхвърля такава връзка и упорства, че правният им отдел и представителят им Улрих Фосгерау потготвили жалбата, а парламентарната група покрила разноските. Шмит и други свързани със Сергиенко в Бундестага нямали нищо общо, нито знаели за описаното от " Шпигел " и The Insider. Фосгерау споделя, че дал концепцията за жалбата, не познава Сергиенко и няма " безусловно нищо общо " с Русия и Путин, също така жалбата не можела да забави доставките.

Как по този начин Сергиенко потърсил помощ от Москва за жалбата по същото време, остава отворен въпрос, отбелязва " Шпигел ". Пред изданието той отхвърля опцията да е подкрепял финансово AfD, само че не отхвърля, че " поддържа разнородни контакти ": " Но това не ме прави топ разузнавач ".
 
" Да, присъствах в съветски медии, само че не съм рупор на ничия агитация. " Шмит, от своя страна, не можел да разяснява " догатки " за срещите на Сергиенко в Москва и нито знаел за това, нито можел да " надзирава всяка стъпка " на чиновниците си.
 
Източник: Дневник
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР