Разследване на БТВ показа, че се работи по ключовият инфраструктурен

...
Разследване на БТВ показа, че се работи по ключовият инфраструктурен
Коментари Харесай

Работи се по участък от АМ „Струма” преди да е избран изпълнител

Разследване на БТВ сподели, че се работи по основният инфраструктурен план от Автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле без да е определен реализатор на плана. Строителството на пътя е приоритет за пето следващо държавно управление.

Преди Коледа предварително страната откри най-новите 24 км от трасето през Кресненското дефиле.

На 30 август предходната година АПИ разгласи социална поръчка за правене на механически план и строителството на платното в посока от „ Кулата” към София. То ще минава източно от Кресненското дефиле по ново трасе. Дължината на правата е съвсем 24 км, а цената на поръчката е 430 млн. лева Все още определен реализатор няма, само че още преди да е оповестена публичната поръчка някой може би знае, че ще я завоюва и към този момент работи на терен. Такъв сигнал получават и ревизират специалистите от неправителствената организация „ Антикорупционен фонд”. Те са получили фотоси, на които се вижда по какъв начин работят тежки машини. Прави се отвесен сондаж.

Въпреки, че на терен не би трябвало да се случва нищо, хората, които живеят и работят към бъдещото трасе на автомагистралата, наблюдават придвижването на строителна техника, която още предишното лято, преди да е оповестена публичната поръчка, проправя краткотрайни пътища в планината. За да са сигурни, че краткотрайните пътища и сондажите са свързани със строителството на автомагистралата, от „ Антикорупционния фонд” поръчали разбор на сателитни изображения, който да покаже по кое време тъкмо са правени и по какъв начин се отнасят по отношение на трасето на автомагистралата.

В изследвания сектор има 8 промени. Всяка от тях компактно съответствува с бъдещото трасе на „ Струма” в посока от „ Кулата” към София. От сателитните изображения се вижда, че те са правени преди да е оповестена публичната поръчка и са на държавна територия, стопанисвана от Горското стопанство в Кресна. Зам.-директорът не можа да покаже никакви документи, с които да са дадени позволения за създаване на краткотрайни пътища и сондажи.

От АПИ отхвърлят да знаят за сходни действия.

Така горските чиновници остават единствените, които би трябвало да знаят какво се е случвало предишното лято. Те не знаят кои са компаниите, които разкопават и вършат сондажи. Кметът на Кресна Николай Георгиев удостовери, че и негови чиновници са виждали строителна техника по бъдещото трасе на автомагистралата, само че територията не била общинска и не ревизирали кой работи там. В общината не са постъпвали никакви документи за осъществяваните действия.

Директорът на "Югозападно държавно дружество " стартира инспекция на място. От „ Антикорупционния фонд” са подготвени да дават всички сателитни изображения на новите краткотрайни пътища.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР