Разработчикът на чипове с изкуствен интелект (ИИ) Tenstorrent обяви на

...
Разработчикът на чипове с изкуствен интелект (ИИ) Tenstorrent обяви на
Коментари Харесай

Стартъп за разработка на чипове с изкуствен интелект си осигури 100 милиона долара от Samsung, Kia и Hyundai

Разработчикът на чипове с изкуствен интелект (ИИ) Tenstorrent разгласи на 3 август края на кръг на финансиране, който донесе на канадската започваща компания капитал от 100 милиона $. Гигантите Samsung, Kia и Hyundai са част от водещите вложители. Ръководството на Tenstorrent разясни, че е събрало 30 милиона $ от Hyundai, 20 милиона $ от Kia и 50 милиона $ от Catalyst Fund на Samsung. Сред останалите участници в акцията за набиране на капитал на стартъпа са Fidelity Ventures, Eclipse Ventures и Maverick Capital.

Tenstorrent се управлява от основния изпълнителен шеф Джим Келър, който има голям опит в създаването на ИИ-чипове за софтуерни колоси като Apple, Intel и Tesla. От компанията разясняват, че средствата ще бъдат употребявани за „ ускорение на създаването на лични артикули, проектирането и производството на ИИ-чиплети и развиването на своя програмен продукт за машинно образование “.

С всички тези начинания Tenstorrent декларира желанието си да се включи в жестоката конкуренция за лидерското място на пазара на полупроводници, заето от Nvidia. Нарастващото търсене на мощни чипове за създаване на системи с изкуствен интелект за негативно време изстреля пазарната капитализация на американската компания над границата от 1 трилион $. На 13 юни Advanced Micro Devices (AMD) разкри повече детайлности по отношение на своя иден ИИ-чип, който има капацитета да оспори пазарното владичество на Nvidia.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР