Разпускането на парламента е въпрос на дни. Това стана ясно

...
Разпускането на парламента е въпрос на дни. Това стана ясно
Коментари Харесай

Какви са вариантите за дата за следващите парламентарни избори?

Разпускането на Народното събрание е въпрос на дни. Това стана ясно от думите на президента Радев през днешния ден.

След днешните думи на президента Румен Радев за разпускането на Народното събрание, професор Пламен Киров разяснява, че е значимо да се разбере какъв брой тъкмо ще са тези дни, тъй като от това зависи и датата на предварителния парламентарен избор.

" Най-вероятно ще се стигне до гласоподаване две в едно и опциите са две - или на първия тур на президентските избори, който е на 14 ноември или на 21 ноември - това е вторият тур на президентските избори ", сподели Пламен Киров - началник на катедра по конституционно-правни науки в Юридическия факултет на СУ.

Професор Киров изцяло изключи датата 7 ноември като допустима.

Дори президентът през днешния ден да издаде декрет, което не се покрива с неговото изказване, към този момент има едни периоди, които са изтекли по Изборния кодекс, в случай че датата е 7 ноември ", сподели проф. Киров.

Според проф. Киров понеделник или вторник другата седмица са най-вероятните дни, в които президентът Радев ще издаде указа за разформироване на 46-ия парламент и за насрочване на изборите.

За да има предварителен избор на 14 ноември, когато е първият тур на президентските избори, най-късната допустима дата, на която президентът би трябвало да издаде указа за разформироване на Народното събрание и насрочване на този избор е другата седмица на 14 септември.

Ако това не се случи, датата 21 ноември става по-вероятна. Пламен Киров разяснява и обстановката към двойното поданство на икономическия министър Кирил Петков и опцията президентът Радев да му предложи същия или различен пост в идващия длъжностен кабинет.

" Президентът ще поеме риск с всички произлизащи от това правни и политически последствия ", сподели проф. Киров.

Все още се чака произнасянето на конституционния съд по проблема.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР