Разпространеното схващане, че болничните се ползват като инструмент за сливане

...
Разпространеното схващане, че болничните се ползват като инструмент за сливане
Коментари Харесай

Държавата опроверга работодателите за болнични за празници, иска по-кратки болнични

Разпространеното разбиране, че болничните се употребяват като инструмент за обединение на празнични дни, не се удостоверява от статистиката. Това написа в разбора на общественото министерство, който към този момент е качен в електронната страница на Национален осигурителен институт.
Според написаното, най-вече болнични за общо заболяване се издават в интервалите октомври – ноември и януари – март, т.е. късна есен и зимните месеци. „ В месеците с максимален брой публични празници (април, май и септември) сезонните показатели на издадените болнични листове е доста по-нисък от междинното ниво “, написа буквално в отчета.
Иначе, болнични се издават основно от поликлиниките. И тъкмо от там идва нарастването на болничните за проучвания интервал - 1.01.2016 – 30.09.2019.
Най-често срещаните диагнози в болничните за общо заболяване (77% от всички болнични) са пет - „ Остър бронхит, неизяснен “, M51.1 „ Увреждания на междупрешленните дискове в поясния отдел “, J06.9 “Остра зараза на горните дихателните пътища, неуточнена “, O20.0 „ Заплашващ аборт “ и В34.9 „ Вирусна зараза, неуточнена “.
От общественото министерство оферират РЗИ, Национален осигурителен институт и РЗОК да могат да вършат инспекции на случаен принцип (както и планови) за болнични листа и дали фактически се съблюдават предписанията в тях. Ако има нарушавания, да има повторна здравна експертиза. При установено нарушаване, да не се изплаща компенсацията за краткотрайна нетрудоспособност за целия интервал на болничния лист, както и да се глоби издалият го доктор. Предлага се и да се понижи продължителността на краткотрайната нетрудоспособност, определяна от ЛКК и от ЛКК по решение на ТЕЛК от 30 на 20 дни еднократно, респективно от 180 на 120 дни без спиране. След приключване на 120 дни непрестанен отпуск или 240 дни с спиране в две предишни календарни години и в годината на боледуването, при нужда от продължение на краткотрайната нетрудоспособност -след решение на ТЕЛК. Да не се позволява използването на отпуск за краткотрайна нетрудоспособност непрестанно за повече от 360 дни. Съответно, персоналният доктор да не може да издава повече от 7 дни болничен непрестанно за едно или повече болести, само че за не повече от 20 дни с спиране в границите на една календарна година.
Предлага се и болничният лист да се подписва и от доктор, с който работодателятима подписан контракт. Допълнителен надзор може да се обезпечи и посредством регламентиране на опция за работодателя да подписа контракт с лечебно заведение, в което да изпраща за повторна експертиза своите чиновници /с тяхно съгласие/, при подозрение че издадените им болнични листове не отразяват съответно здравословното им положение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР