Разпрата между Париж и "Занофи" показва, че когато парите на

...
Разпрата между Париж и "Занофи" показва, че когато парите на
Коментари Харесай

Битката за ваксина срещу COVID-19 придобива уродливи измерения

Разпрата сред Париж и "Занофи " демонстрира, че когато парите на данъкоплатците "се срещнат " с "големите във фармацевтичния отрасъл ", силите не постоянно са изравнени.

Ефикасна ваксина против COVID-19, в случай че такава въобще се появи, би трябвало да се счита за публично богатство за всички поданици на планетата. Защото всеки континент е изумен от вируса с изключение на Антарктика. Но комбинацията от национални ползи и от натиска върху фармацевтичния отрасъл за възмездяване на "благодетелите " към този момент провокира геополитически разпри кой тъкмо би трябвало пръв да употребява имунизацията. И припомня, че богатствата от проучванията за нови медикаменти не са поделени поравно, а системата би трябвало да се премисли.

Почти всички страни с нужния теоретичен и най-много финансов капацитет създават ускорено ваксини и медикаменти за COVID-19, а най-напористите "властелини " на света държат да получат с преимущество медикаментите, тъй като са дали повече пари.

Точно това даде мотив за следващия скандал във фармацевтичния отрасъл откакто основният изпълнителен шеф на френската мултинационална компания "Занофи " - Пол Хъдсън - разяснява на 13 май, че Вашингтон може да получи пръв създадената от компанията ваксина против новия ковид, тъй като американците първи са финансирали работата по нея. Съединени американски щати разшириха партньорските си връзки със "Занофи " по отношение на имунизацията през февруари и наляха в допълнение 30 млн. $ особено за този план с упования "ако оказват помощ за откриването й първи да получат задоволително дози от нея ".

Изявлението на Хъдсън провокира бурно неодобрение във Франция, а президентът Еманюел Макрон разяснява, че възнамерява среща с мениджърите на компанията на 19 май. Макрон уточни, че в случай че проучванията на учените приключат сполучливо, ваксина ще има не по-рано от зимата на 2021-а. Елисейският замък излезе с публично изказване, че имунизацията против COVID-19 би трябвало да е "общо богатство ", което е "извън обсега на пазарните правила ". Френският министър председател Едуар Филип показа в "Туитър ", че "равният достъп до ваксина не предстои на договаряне ". А водачът на френската Социалистическа партия Оливие Фор разяснява, че "Занофи " рискува да бъде национализиран. В брифинг за медиите на 14 май от СЗО оповестиха, че имунизациите са "стоки за положителното на световната общественост, които принадлежат на всеки човек в света ".

Европейската комисия също взе отношение в този смисъл откакто 10 дни по-рано (на 4 май) провежда особено събитие за набиране на средства за разкриване на ваксина, за диагностика и лекуване на COVID-19, на което страни и организации дадоха обещание 7.4 милиарда евро. Правителството на Съединени американски щати не взе присъединяване, може би, тъй като не желае да пръска на халос и се включва в независими партньорства когато му е преференциално.

Под натиска на публичното неодобрение ръководителят на борда на шефовете на "Занофи " - Серж Уейнбърг - се намеси и даде обещание на 15 май нито една страна да не се употребява с приоритет, в случай че създаването на имунизацията завърши сполучливо и тя влезе в всеобщо произвеждане. Френският колос си партнира по плана, подсилен финансово от Съединени американски щати, с съперника от Англия "Глаксо Смит Клайн " и твърди, че може да създава по 600 млн. дози годишно от имунизацията.

На повърхността на спора основанията на "Занофи " звучат разумно. Разходите за разработка на ваксина за каквото и да било заболяване са оценени в диапазона от 500 млн. до 1 милиарда щ. $ в разбор от 2015-а на лекаря и съветник Стенли Плоткин. Така че, в случай че американските данъкоплатци са подготвени да платят част от сметката, те би трябвало да получат и заплащане. Производителите на медикаменти знаят добре, че имунизацията се продава в огромни количества, а не на парче с високи цени. Например, американската компания "Джонсън & Джонсън ", която също работи стремително за приемане на ваксина против COVID-19, възнамерява цена от към 10 евро на доза.

Париж обаче също има своите учредения. Защото имунизацията на "Занофи " не се създава под намерено небе и във вакуум. Компанията печели от европейските акционери, служащи, заводи и данъчни заеми. Да не приказваме, че Франция е на второ място измежду страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз по средства, заделени за проучвания и създаване на лекарства, в размер на 0.4% от Брутният вътрешен продукт на страната. Това е с помощта на специфичните схеми за данъчни облекчения за компании като "Занофи ", оценени на 150 млн. евро годишно - изцяло основателна причина за недоволството на френските данъкоплатци.

Големият риск от противоборството е, че може да се стигне до своего рода комерсиална война за ваксини сред обособените страни. И апелът на СЗО за еднакъв достъп до лекуване да бъде подигран. Както и да се повтори срамното блъскане сред европейските страни за маски и лекарства при започване на пандемията. Възниква и основателният въпрос, в случай че Франция първа получи имунизацията на "Занофи ", дали Италия и Гърция ще имат еднакъв достъп до нея.

Повече от явно е, че европейците би трябвало да се обединят и да работят дружно за финансиране на работата и рисковете по имунизацията. Една опция е 27-е страни членки на Европейския съюз да основат своя версия на американската Агенция за биомедицински модерни проучвания и разработки (BARDA) и да се опитат да се равнят с дълбоките джобове на Белия дом. В този смисъл самодейността на Европейски Съюз за набиране на 8 милиарда $ е добра първа стъпка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР