Разполагането на ядрен арсенал в Беларус и разрушаването на язовир

...
Разполагането на ядрен арсенал в Беларус и разрушаването на язовир
Коментари Харесай

Войната навлиза в нов етап. Какви са рисковете за България, ако бездейства

Разполагането на нуклеарен боеприпас в Беларус и разрушаването на язовир в Украйна изправят света, НАТО, Европейски Съюз и България пред нови опасности. Отговорът ще бъде усилване на поддръжката за Украйна. Ако България остане отвън тези старания, това би било аморално, недалновидно и нездравословно, написа Красен Станчев.

Познавам добре Украйна от 1994 година насам. Преди анексирането Крим бях част от група съидейници в опит за „ незабавна помощ “ за Киев. През март – с сходен опит (заедно с Том Сърджант, Нобелов лауреат, Артур Лафер, Симеон Дянков и други) за възстановяване на фиска на страната по време и след войната. От 2014 година работя спорадично за облекчение на средата за водене на бизнес в Украйна.

От март 2022 година съм част от на 200 украински учени за наказания против агресора. С сътрудника Владимир Дубровски сме анализирали войната за българската и задграничната преса. В съм обсъждал „ законността “ на войната с военачалник Атанас Запрянов, Деян Кюранов и Веселин Поповски.
Новата „ еволюция “
Новото не е лятната акция за освобождение на територии от украинската войска. Такива да са две събития, едното коментирано без точките над “i ” в българските медии, другото неусетно у нас.

Първото е взривяването на язовирната стена на „ Нова Каховка “, а второто – подписаният в последна сметка, макар предизвестията от Организация на обединените нации и НАТО и след очевидно отсрочване от страна на Минск, проект за разполагане на тактическо нуклеарно оръжие на Руската федерация на територията на Беларус .
Язовир Нова Каховка: Снимки преди и след разрушаването Сателитни фотоси, направени преди и след разрушаването на стената на язовир " Нова Каховка ", демонстрират пагубното наводняване след гърмежа на оборудването на р. Днепър в Южна Украйна.
Николай Василев (съветник на вицепрезидента Тодор Кавалджиев) и Калин Манолов бяха първите, чиито мнения в Интернет оцениха реалистично гърмежа.
Той демонстрира, че Руската федерация ще продължи да убива и унищожава с всички средства;Кремъл е извънредно неоснователен в обвиняванията против Киев: стената на язовира е проектирана да издържи масиран въздушен удар, армията на Руската федерация стопанисва язовира, разрушаването му от украинската войска би било допустимо при невиждано бомбардиране, излагащо на риск украинската военна авиация, би било снимано от сателит и не би било толкоз „ сполучливо “. Това е сапьорска работа, по проект, с гърмеж, заложен на точното място;Решението е на висшето командване и може би на президента на Руската федерация. То активизира военни и чисто бюджетни запаси на Украйна, понижава бюджетните ѝ доходи за най-малко 10 години напред и визира директно благосъстоянието на 700 хиляди души (според оценка на ООН). Щетите за Черно море занапред се изчисляват;Очевидно актът е повтаряне на тактичност от 1941 година, употребена тогава от Сталин, заради безсилието на алената войска да спре настъплението на Вермахта. Жертваното население тогава е най-малко 80-100 хиляди души. Те са удавени единствено от разлива на най-голямото водохранилище на Днепър. Вследствие на сходни опустошения починалите мирни жители са евентуално два пъти повече.
Руските военни саботират евакуацията и стрелят по спасителите и бягащите. Международният Червен кръст и Червеният полумесец са мудни в реакциите си. Българският даже не прави изказвания.
Вероятните развития
Пълното безмълвие на президента, държавното управление и народните представители на България както във връзка разрушаването на стената на „ Нова Каховка “, по този начин и във връзка разполагането на нуклеарно оръжие в Беларус, е симптом на последна безнаказаност.

Най-късно доникъде - края на лятото такова оръжие към този момент ще бъде налично в Беларус . То ще отбрани беларуския властнически водач Александър Лукашенко - всеки, който мисли за поддръжка на съпротива вътре в Беларус, ще има към този момент работа с фанатик с нуклеарен револвер.

По-важно е, че тактическото нуклеарно оръжие към този момент може да бъде употребявано с по-голяма акуратност за нахлуване против Северозападна Украйна и Киев, както и против Литва, Естония, Латвия и Източна Полша.

НАТО ще би трябвало да отговори на тази нова конюнктура, не може да отбрани с жива мощ Украйна, само че към този момент се постанова да пази по-активно най-малко посочените страни. Досегашната военна и оръжейна помощ евентуално ще бъде подсилена, само че е незадоволителна.

Струва ми се доста евентуално на бъдат разгърнати логистични участия на обособени страни членки на НАТО, като така наречен “коалиции на искащите ” – за доставка на въоръжение, галактически услуги и експертиза. Друг метод за прекъсване на агресора и попречване на използването на тактически нуклеарни оръжия от страна на Кремъл сега няма.

Месечната военната и филантропична помощ за Украйна евентуално ще нарасне с 20% (сега тя е 10-11 милиарда щатски $ – щ.д.). Военната помощ към този момент е съвсем деполитизирана - единствено искащите се включват. А общият размер на помощта е стопански търпим за Европейски Съюз, НАТО и света.
Тактиката на опустошение
Поради логистиката на пътуването до Киев през март, се наложи да прекося два пъти цялата страна с трен и рейс. Покъртителното усещане бе - “колко още доста за разрушение и гибел има. ” Това състояние на нещата няма по какъв начин да не е известно в Кремъл.

Военна тактичност на Руската федерация от дълго време не е завладяване, а безсилие и опустошение на Украйна и работа за ерес в интернационалната поддръжка за нея. Но за задачата Кремъл ще би трябвало да активизира спомагателна бойци. Само заради тази причина, отчитайки досегашния резултат дружно с напусналите страната (общо 1,6 милиона мъже), Русия е под риск да не създаде през 2023 година 98 милиарда щатски $ Брутният вътрешен продукт или 20,8 милиарда щатски $ бюджетни доходи.

Изчислението (по данни на Световната банка) е по макро-показатели от 2021 година Сумата на приходите под риск е почти равна на цената за Руската федерация на 40 дни война през 2022 година Стратегията на разрушение е евентуално да бъде употребена даже единствено по чисто бюджетни аргументи.

Цената на разрушението за Украйна евентуално скоро ще бъде оценено на към 600 милиарда щатски $. Междувременно Руската федерация: делът и в световния Брутният вътрешен продукт през тази година ще с 8% по-скромен от 2021 година, а през 2028 година – 20%. Това също ще е причина за повече деструктивност.
Отношението на България и рисковете
При тази опасност сякаш скритата поддръжка за Кремъл от президента на България, три парламентарни фракции и нерешителността на държавното управление са аморални, недалновидни икономически и стратегически и безусловно срещу запазването на България като цивилизована страна.

Общественото мнение към този момент не оказва помощ доста за смяна на отношението на българските управляващи. Засега най-масовата акция (ако не броим спорадичните протести) е за закриване на " българо-съветска черква " на ул. " Шипка ". Според постоянните допитвания на, напролет на предходната година 73% от жителите в България поддържат Украйна, напролет на тази безрезервното утвърждение на политика на Европейски Съюз по отношение на войната в Украйна тук е 55% - малко по-ниско от Унгария. За Европейски Съюз междинната стойност е 69% поддръжка.

Този спад следва да бъде изучен в детайли. Но евентуално значително е разследване на упомената политическа непредвидливост и колебливост.

Ако държавното управление и партиите, които не залагат на успеха на Руската федерация в тази разпалена от нея война, продължат да бездействат, рисковете са следните:
България ще продължи де факто да поддържа деструктивен агресор с нуклеарни оръжия и международно-правно обвързване да пази мира, губейки интернационален авторитет и ориентация;Икономически ще инкасира загуби и няма да бъде част от възобновяване, макар направеното до момента и макар приноса на български предприятия в преструктурирането на Украйна (особено след 2014 г.);Няма да бъдат планувани последствията за бюджета и благосъстоянието на българските жители както за тази, по този начин и за идващите години. Разходите за защита ще се усилват, запасите ще бъдат унищожени без подкрепяне на Украйна, а попълването им и превъоръжаването ще бъде напълно за сметка на данъкоплатците. Това ще ограничи бюджетния запас за други цели;Партиите, които мечтаят Русия да завземе Украйна, ще ускоряват своето въздействие най-малко през тази и идната година.
* Становищата, изказани в рубриката „ Мнение “, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР