Разнообразието от храни е в основата на здравословното и балансирано

...
Разнообразието от храни е в основата на здравословното и балансирано
Коментари Харесай

10-те най-здравословни храни, които трябва да ядете по-често

Разнообразието от храни е в основата на здравословното и уравновесено хранене.

Разнообразното хранене е в действителност належащо, с цел да осигурим на тялото си цялостната гама от хранителни субстанции, нужни за вярното действие на тялото и за попречване натрупването на токсични субстанции в тялото (консерванти, оцветители, торове, антибиотици в месото), които предизвикват интоксикация и несъответствия. Vogue пише за това.

Предвид обстоятелството, че сме хора на навика и постоянно повтаряме едно и също меню още веднъж и още веднъж: салата, паста, ориз, пилешки гърди и доста други. Известната средиземноморска диета обаче предлага огромно многообразие от здравословни храни, които могат да обогатят нашите ястия и да ни дадат здраве, благоденствие и непрекъсната сила в продължение на доста години. Но коя да изберем измежду многото известни суперхрани? И каква изгода могат да донесат на тялото ни, по-специално на кожата? Ето 10 от най-полезните храни, които постоянно се не помнят, но могат да създадат диетата ви по-привлекателна и вкусна, както и да придадат жизнеспособност и искра.

Червен лук

Червеният лук е турбо версия на белия лук: като се изключи че е концентрат от витамини и минерали като витамини C, K и B12, както и калций, магнезий и калий, той съдържа кверцетин, антиоксидант, който оказва помощ за предотвратяване от алергии и сърдечно-съдови болести. Яжте го недопечен, с цел да не влошите качествата му, да вземем за пример в салати като гръцка с домати и фета.



Снимка: Freepik

Лупин

Това са зърна, които оказват помощ за намаление на скоковете на кръвната захар, управляват неприятния холестерол, оказват помощ за контролиране на кръвното налягане и укрепват костите с помощта на фибрите, омега-3 и 6 и минерали като калий, калций и фосфор.

Сардини

Основният хранителен детайл на тази " бедна " риба са омега-3 ненаситените мазнини, които покачват равнището на " положителния " холестерол и намаляват равнището на триглицеридите, предотвратявайки болести като атеросклероза. Но освен това: сардините са измежду редките храни, които съдържат витамин D, който нормално се създава единствено когато сме изложени на слънце. Ако намерите прясна сардина, насладете й се фурна или на скара. Между другото, в Португалия сардините са известно национално ядене.

Сладък картоф

Сладките картофи, отглеждани в Италия, имат високи равнища на флавоноиди, каротеноиди, витамин С и витамин А (или ретинол) с смесен антиоксидантен резултат, което ги прави храна срещу стареене. Яжте го печен, варен или пюре, като не забравяйте да ядете кожата, която е богата на хранителни субстанции.



Снимка: Freepik

Каперси

Каперсите са извънреден източник на полифеноли и имат антиоксидантно деяние, което забавя процеса на стареене на клетките и кожата, подтиква микроциркулацията, предотвратявайки появяването на капиляри и тежест в краката, а също по този начин има диуретичен резултат, предотвратявайки появяването на целулит.

Салата от кресон

Богато на витамин С и минерали като желязо, калций, калий, фосфор и йод, това кръстоцветно растение, сходно на карфиола, има почистващи, храносмилателни и детоксикиращи свойства, бори се със задържането на вода и е натурален антибиотик. Кресонът, който се счита за ароматна билка, би трябвало да се употребява недопечен, той придава специфичен щрих на сосове, салати или сандвичи.



Снимка: Freepik

Черно зеле

Черното зеле е прелестна суперхрана, същинска антиоксидантна бомба, тъй като съдържа флавоноиди, витамини А, С, К, Е и В групи, както и калций, който е потребен за костите, цинк, който поддържа имунната система и желязо, който се бори с анемията. Яжте го на салата, да вземем за пример с нахут и авокадо, и ще получите същински балсам на дълголетието.

Гъби

С ниско наличие на калории, богати на фибри и хранителни субстанции като витамини от група В и минерали като фосфор, калий и мед, гъбите имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства и поддържат имунната и сърдечно-съдовата система. Освободете ги от ролята на подправки за месо и ризото, трансформирайки ги в основни герои на супи и салати.



Снимка: Freepik

Просо

Освен че не съдържа глутен и има невисок гликемичен показател, просото е богато на протеини, аминокиселини, антиоксиданти и минерали като магнезий, калций, фосфор и желязо, които са от значително значение за хубавичко коса и кожа. Сгответе го като ориз и му се насладете в салата със сурови зеленчуци и билки.

Рукола

Ценен от античните римляни, този зарзават е с ниско наличие на калории, има антиоксидантни, противовъзпалителни и подмладяващи свойства, отличен източник е на витамини и минерали и съдържа еруцин, дейна съставна част, която оказва помощ за намаление на високото кръвно налягане. Той е отличен освен в салати, само че и в пици, супи и първи ястия.

Превод: GlasNews.bg



Снимка: Freepik
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР