Размножаване на зюмбюли от една луковица е напълно възможно. Всеки

...
Размножаване на зюмбюли от една луковица е напълно възможно. Всеки
Коментари Харесай

Как се размножават зюмбюли?

Размножаване на зюмбюли от една луковица е изцяло допустимо. Всеки може да се оправи.

Луковичните цветя се развъждат много елементарно. Въпреки това, с цел да получите доста цветя, нормално се нуждаете и от доста посадъчен материал – луковици. Но с цел да получите доста разсад на зюмбюли едновременно, не е нужно да купувате доста луковици – задоволително е да имате единствено една!

Винаги използвайте чисти принадлежности, когато работите. Отрежете горната част на луковицата на зюмбюла с към 1/3.

Сега разрежете половината луковица на кръст. Във разрезите поставете съчка за зъби, тъй че луковицата да е леко разграничена и разрезът да е явен.

Оставете я по този начин да изсъхне за 2 дни. В противоположен случай, в случай че я засадите незабавно, има огромна възможност да изгние. Засадете луковицата с клечките за зъби след два дни. Навлажнете почвата щедро, само че не позволявайте на влагата да навлезе в разрезите!

Поддържайте подобаваща влага и светлина за луковицата. След към 1,5-2 месеца луковицата ще даде първите листа на бъдещите цветя.

 Размножаване на зюмбюли от една луковица

Извадете луковицата доста деликатно от почвата, без да повредите корените. Погледнете деликатно: ще бъдете сюрпризирани от броя на разсада – луковици! Ще бъдат към 4-5.

 Размножаване на зюмбюли от една луковица

Тези, които имат към този момент лист и няколко корена, могат деликатно да се отделят от майчината луковица. Тези, които към момента нямат листа, най-добре е да не се допират – те не са задоволително мощни.

 Размножаване на зюмбюли от една луковица

Вижте още: Дафиновият лист ще улесни всекидневието ви

Засадете луковицата назад в земята, тъй че останалите млади издънки да пораснат. Разсадът, който е бил обособен, може безвредно да бъде засаден в самостоятелна саксия и да продължите да се грижите за него като за възрастно растение. Луковицата майка би трябвало да се извади от земята, когато се появят 2-3 нови стъбла над земята – за обособяване на новите растения!

Както виждате, размножаване на зюмбюли от една луковица е доста лесна задача.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР