“Разликата между лекарството и отровата е в дозата. Но не

...
“Разликата между лекарството и отровата е в дозата. Но не
Коментари Харесай

Разликата между лекарството и отровата е в дозата

“Разликата сред лекарството и отровата е в дозата ”. Но не всеки знае, че даже да съблюдава прецизно дозата, разпоредбите за предпазване, както и да не надвишава периода на валидност, с някои медикаменти би трябвало да бъдем доста, доста деликатни. И което е най-опасно, доста от тези медикаменти съхраняваме в домашната си аптечка. И ги одобряваме при всяко неразположение.

С кои хапчета и капки би трябвало да бъдете изключително деликатни?

Аналгин, ибупрофен, парацетамол

... и други нестероидни противовъзпалителни средства. Те облекчават болката, намаляват температурата и затова държим постоянно да са ни на разположение и ги одобряваме много постоянно. Между другото, всички тези медикаменти може да повлияят зле на стомашната лигавица и да доведат до развиването на гастрит и язви. Може даже да провокират кървене от стомаха. Аналгинът при продължителна приложимост може да докара до анемия.

Капки за нос

На първо място става дума за спрейове и капки, които имат съдосвиващи свойства. Ако ги употребявате по-дълго време (повече от пет дни), може да ви сполетят неприятни последствия, като световъртеж и главоболие - заради свиване на кръвоносните съдове на мозъка.

Особено рискови са тези медикаменти за децата: прекомерно продължителната им приложимост може да докара до припадъци, загуба на схващане и даже кома.

Диуретици

Заедно с непотребните течности, тези медикаменти отстраняват значими електролити от тялото - да вземем за пример калия. А неговият недостиг може да аргументи уязвимост, болежка в разнообразни мускулни групи, проблеми в сърдечния темп.

Също по този начин, огромна доза от диуретик може да аргументи внезапен спад на кръвното налягане и вследствие на това пристъп, главоболие.

Аспирин

Това лекарство се предписва от актуалните лекари не за лекуване на простудни болести, а за профилактика на инфаркт и инсулт при пациенти със болести на сърцето. Но аспиринът работи върху епитела на стената на стомаха, бъбреците, матката, кръвоносните съдове, а също по този начин оказва отрицателно въздействие върху черния дроб. При продължителна приложимост на аспирин може да се появят ерозия и язви в стомаха и дванадесетопръстника.

Фитопрепарати и медикаменти с растителни екстракти

При лекуването с билки сме в клопката на две рискове едновременно. Първо, може да не улучим вярната доза - наличието на дейното вещество и още повече оптималната му доза можем да определим в най-хубавия случай “на око ”. И второ, доста хора не помнят, че билките могат да подсилят или да отслабят резултата на другите медикаменти, като по този метод доста трансформират тяхната успеваемост. Например, златният корен никога не може да се употребява при хипертонични рецесии и внезапно изразени признаци на неврологични болести. Аронията - при нараснало съсирване на кръвта, гастрит и пептична язва. Жълтият кантарион “отменя ” действието на хормоналните медикаменти. /zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР