Разкриват между 750 и 800 секцииУчредяват район “Чужбина” след вота

...
Разкриват между 750 и 800 секцииУчредяват район “Чужбина” след вота
Коментари Харесай

В 61 държави гласуват българите зад граница

Разкриват сред 750 и 800 секции
Учредяват регион “Чужбина” след вота на 2 октомври

В 61 страни ще гласоподават българите зад граница на предварителните парламентарни избори на 2 октомври, оповестиха от ЦИК. В чужбина ще бъдат разкрити сред 750 и 800 изборни секции.

Най-много към този момент са планувани в Турция - 143, Англия - 128, Германия - 116, Испания - 64, Съединените щати - 42. В Русия са посочени две секции - в Москва и в Санкт Петербург, а Украйна не попада такава.

Все още няма дефинитивна информация от външното ни министерство за дадените позволения на България да организира избори и да разкрият секции на 2 октомври. Затова и част от местата са под въпрос.

Очаква се след изборите на 2 октомври да бъде основан регион “Чужбина”, както това е записано в Изборния кодекс, изясни пред “Труд” проф. Михаил Константинов от Института по математика и механика към Българска академия на науките.

Все още не е ясно какъв брой мандата ще има този регион - всекидневно гласовете на българите зад граница стигат 5-6 мандата, уточни той. По думите му на последните избори през ноември 2021 година е маркиран връх - тогава гласуването зад граница завоюва 8 мандата, от които 6 на Движение за права и свободи, 1 на Има Такъв Народ и 1 на “Възраждане”. Тогава ГЕРБ изгубиха 4 мандата, Българска социалистическа партия - 3, а Политическа партия - 1.

Според предварителни данни от преброяването българите, живеещи в страната, са малко над 6,5 млн. души, добави проф. Константинов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР