Разкриването на Градът на мъртвите /на некропола/ и на големия

...
Разкриването на Градът на мъртвите /на некропола/ и на големия
Коментари Харесай

Археолози разкриват детайли около "Града на мъртвите" на Перперикон

Разкриването на " Градът на мъртвите " /на некропола/ и на огромния площад са най-големите археологически открития, направени през този сезон в Перперикон. Това заяви в ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров.

Той изясни, че гробовете в некропола са по християнски бит - изток/запад, оградени и покрити са с каменни плочи, като съвсем всички са във тип на саркофази. През предходната година бяха открити към двайсетина гроба към базиликата в Перперикон, а през тази година разкритите гробове са над 130.

Да бъдат заровени хората в този некропол е било доста влиятелно, сподели проф. Овчаров и посочи, че местата наоколо до храмовете са били доста скъпи и са коствали доста скъпо. В тези гробове са били погребвани по-високопоставени хора и това се удостоверява от откритите персонални украшения - пръстени, гривни, обеци, изясни археологът. Проф. Овчаров заяви, че всички тези украшения са от 12-14 век. Сред тях най-интересен е пръстенът, на който е изобразена сцена, обвързвана с Благовещение. Всички фигурки са от бронз, изясни проф. Овчаров.

Археологът сподели, че гробовете в " Градът на мъртвите " са фамилни, като има и два гроба с надгробия, които са с изображения. Намирането на надгробия от този интервал е рядко, защото от тази ера гробовете са били едва маркирани на повърхността или въобще не са били маркирани, изясни проф. Овчаров.

Той заяви, че през тази година археолозите са разкрили също на Перперикон скъпи монети, керамика и доста рядка дрънкулка на птица, която е била част от брошка. За огромния площад в Перперикон ще се знае повече след приключването на сегашния археологически сезон след десетина дни.

Това е 18-ото следващо лято от огромното откриване на Перперикон, сподели проф. Николай Овчаров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР