Разкритията за президента Радев и съпругата му остават сред водещите

...
Разкритията за президента Радев и съпругата му остават сред водещите
Коментари Харесай

Преглед на печата

Разкритията за президента Радев и брачната половинка му остават измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Обяснението за дейностите на прокуратурата по отношение на президента Румен Радев би трябвало да се търси в политическото време, счита Тихомир Стойчев, специалист по сигурността и някогашен шеф на ЦСБОП. Пред Би Ти Ви той разяснява проблема с оповестените от прокуратурата записи на телефонни диалози, свързани с президента. Според Стойчев по проблема в този момент би трябвало да се произнесе както Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, по този начин и Комисията за надзор на специфичните служби. " Парламентът, тъй като сме парламентарна република, би трябвало да влезе във функционалностите си ", акцентира той. Стойчев разяснява и всъщност записите на диалозите на генерал-майор Цанко Иванов Стойков, който е момента е пълководец на Военновъздушните сили. " Начинът, по който е проведено потреблението на СРС-тата, сочи, че най-вероятно те са ориентирани към военачалник Стойков. Оттам произтича и записаният диалог. Даже си мисля, че може да има и детайли на провокация ", разяснява Стойчев. Той обаче подсети, че по закон СРС-та се ползват единствено когато е невероятно по различен метод да се реализиран задачите на следствието. Трябва да стане ясно на какво съображение е слушан военачалник Стойков, има ли авансово данни, че президентът взе участие в нещо, и иницииран ли е от някого диалогът на военачалник Стойков с президента, акцентира някогашният началник на ЦСБОП. " - в. " Дневник ".

" Съпругата на президента Румен Радев Десислава реагира в профила си във " Facebook " с ария на записите, огласени през вчерашния ден от прокуратурата, в които е забъркано и нейното име. " Приятелка звъни от близо два часа. Няма да подвигна! Държавната измяна дебне отвред... " написа Радева. В записите, направени със специфични разследващи средства, се приказва за следствието на антикорупционната комисия за спор на ползи на Радев, който като началник на военновъздушните сили е назначил Десислава Генчева (днес Радева) на втори щат в звеното. " - в. " Дневник ".

" Президентът на Румен Радев пренощува в Арбанаси във вторник, твърди уеб сайтът " Борба ". Държавният глава и част от екипа му са останали в комплекс " Болярско село " на път от Разград за Габрово, където е изнесъл лекция. В Арбанаси Радев посрещна и новината, че за пръв път в историята на България прокуратурата популяризира запис от телефонен диалог, в който се счита, че взе участие настоящ президент. Аудио файлът, изработен със специфични разследващи средства (СРС) показва диалог сред него и командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков и визира инспекция на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за назначението на брачната половинка на президента Десислава Радева за пиар на Военновъздушни сили през 2014 година.. " - в. " Стандарт ".

" В спора сред други институции ви не разрешавам да се месите, да коментирате - това не е наша работа. " Така се обърна министър председателят Бойко Борисов към министрите преди днешното съвещание на държавното управление. Вчера прокуратурата разгласи, че има данни за закононарушение от страна на президента Румен Радев, и популяризира подслушвани със специфични разследващи средства (СРС) диалози, за един от които твърди, че взе участие президентът. Сега Борисов съобщи на министрите, че си имат задоволително работа, с цел да взимат отношение по странични тематики, и им указа по какъв начин да реагират, в случай че ги питат. " Не е наша работа - като ви питат, това отговаряте. Всички имат глави на раменете и знаят какво вършат. Не е наша работа. Реагираме единствено когато сме нападнати с неистина ние ", сподели министър председателят. Той изясни, че единственият път, когато е реагирал на президентската институция, било, когато го упрекнали, че не е отишъл на консултациите за Изборния кодекс. " Хубаво, но аз не съм бил поканен. Бяха поканили Томислав Дончев. Ако някой си мисли, че може да ми кани министрите, без да ме уведомява мене, или да ги вика, без да ме уведомява мене, за мен това е преднамерено и не е вярно ", съобщи Борисов. Добави, че не е имало случай, в който " президентът Радев да ми е изискал министри и аз да съм отказал ". " - в. " Дневник ".

Вестниците в четвъртък отделят уместно място и на проблема с Васил Божков, който е напуснал страната и се търси.

" Прокуратурата организира акция в офисите на предприемача с ползи в хазарта Васил Божков, заяви Българска национална телевизия. Според БНР от постройката са изведени ръководителят на комисията Александър Георгиев и ръководителят на дирекцията за надзор Тони Николов, който декларирал, че не се усеща отговорен за нищо. Напоследък Божков и Комисията по хазарта попаднаха във фокуса на публичното внимание около законопроекта на водача на НФСБ Валери Симеонов, който предлага да се забрани лотариите - част от бизнеса на Божков, да се провеждат от частни лица и този бизнес да премине в страната... Преди дни финансова проверка, осъществена в Държавната комисия по хазарта от Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), откри, че сдружения на Божков са плащали по-ниски такси по Закона за хазарта, в сравнение с е трябвало, като има разнообразни тълкувания дали законът го е разрешавал или не. Проверката, разпоредена министъра на финансите Владислав Горанов, бе след получен сигнал за това, че комисията по хазарта е облагодетелствала " Националната лотария ", следена от Божков, с неплатени милиони левове към страната. Сигналът е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния татко Стефан Найденов, които са съдружници в компания - уредник на онлайн залагания под марката " Ефбет ", и имат бизнес с казина. Самият Божков твърди, че компанията му заплаща изискваното по закон, а измененията на Симеонов целят бизнесът му да бъде предаден на различен... " - в. " Дневник ".

" Не може да дължиш на страната 559 млн. лева за всички лотарийни игри, това значи по 100 лева към всяка пенсия, и да казваш, най-вероятно както ще стане, че си репресиран. Това са 100 лв. към всяка пенсия за една година. Време е всеки да си заплати за това, което прави и прокуратурата, в случай че откри доказателства, ще ангажира към наказателна отговорност всички лица, без значение на каква позиция са, без значение коя партия седи зад тях, без значение какъв брой милиарди седят зад тях, без значение какви благоприятни условия имат, без значение какви непознати сили седят зад тях ", разгласи още Гешев. Междувременно спецпрокуратурата и Министерство на вътрешните работи влязоха на обиски по едно и също време в Комисията по
хазарта, в офисите и дома на Васил Божков в столицата. " Към момента Васил Божков е обвинен по 7 обвинявания - за началник на ОПГ, за насила, за изнудване, за опит за рушвет и две обвинявания за подбуждане за закононарушение по работа. Отделно е разгласен за интернационално търсене, за общодържавно и за европейско, защото същият е открито, че е напуснал границите на страната ", съобщи основният прокурор. На въпрос за изказванията на самия Божков, който пред няколко медии изясни, че не се укрива и не знае, че го търси, Гешев уточни, че по същия метод постъпвали и други олигарси, които към този момент са подсъдими. " Всеки обвинен, всеки обвиняем има право да изговори каквото желае и да се пази по метода, по който преценя. Помните, че юристът на Арабаджиеви обясняваше, че ще се върнат всеки миг, само че има запушване на границата. Цветан Василев обясняваше, че ще се върне, само че няма опция. Аз няма да влизам в спор с обвинени. Нашата работа е когато установяваме доказателства за осъществени закононарушение, да повдигнем обвинявания и да надигнем съответните лица пред българския съд. Смятам, че ще го правим качествено. Виждате, че това се прави по хора с големи финансови благоприятни условия, по метода, по който в никакъв случай не е правено в историята на България след 89-а година. И освен че се прави, само че е и качествено. Това е следващия случай ", безапелационен беше обвинител №1. Гешев напомни още, че по същия метод (да се укрият) действаха и видни представители както на подземния свят в лицето на Димитър Желязков - Очите, по този начин и олигарси от калибъра на Арабаджиеви, Миню Стайков и така нататък " Ако има нужния набор от доказателства, наблюдаващите прокурори ще изправят и господин Божков пред българския съд, ще положат всички старания той да бъде доведен, изправен пред съда, както вършим. Това е следващият български олигарх, който бяга от България. Не мога да върша предполжения, факт е, че е отвън страната, само че съм сигурен, че ще си го приберем ", отговори основният прокурор на въпрос знае ли къде е сега шефа на " Нове холдинг ". Гешев отсече, че прокуратурата ще подхваща същите дейности към всички лица, направили закононарушения, " без да се въздейства от това дали става въпрос за капацитет в размер на милиарди като подсъдимия Цветан Василев и обвинения Божков ". Междувременно още от рано сутринта в сряда спецпрокурори и служители на реда влязоха да обискират офисите на Нове холдинг в София. На ул. " Московска " дойдоха няколко микробуса жандармерия, а цивилни и униформени завардиха входа. По същото време екипи влязоха и в Комисията по хазарта, откъдето през към половин час извеждаха чиновници. Един от арестуваните за 24 часа е и ръководителя й Александър Георгиев. " Мисля, че арестуваните и отведени за разпит са над 16 ", добави основният прокурор. Стана ясно още, че с изключение на за Васил Божков, заповед за търсене е издадена и за шефа на " Левски " Георги Попов... " - в. " Монитор ".

" От " Нове холдинг " разпространиха позиция на Васил Божков и обвързваните с него компании: " Показната акция в офисите на обвързваните с господин Васил Божков компании и повдигнатите обвинявания целят наложително да бъде лишен легален бизнес. Налага се внушението, че ние сме отговорни за нещо до доказване на противното. Свидетели сме на синхронизирани дейности сред публични държавни институции, представители на ръководещите и частните ползи на някогашни сътрудници, а точно Боян и Цветомир Найденови - притежатели на
казина и съдружници в наши компании. И досега господин Божков и юридическия му екип не са получили никакви публични документи, нито са били известени по какъвто и да било формален метод за повдигнатите против него обвинявания. С досегашните си дейности, става явно, че страната влиза в ролята на " бухалка " и за задачата не се пестят средства - от измисления сигнал, послужил за фиктивен мотив за всички последвали дейни мероприятия, през признатия на първо четене законопроект за хазарта, който цели противоконституционно налагане на държавен монопол, до репресивните акции на властимащите против бизнеса ни и неговите притежатели. Различни институции са правили разнообразни инспекции на всички лотарийни игри през годините и ние постоянно сме съдействали на управляващите. Приветстваме всяка инспекция и сме предоставяли всяка изискана от нас информация без закъснение. Нещо повече - нашите компании са свързани непосредствено с Национална агенция за приходите и цялата информация идва при тях онлайн в действително време. Отново ще напомним, че Агенцията за държавна и финансова ревизия откри, че няма нарушаване на закона при плащаните от нас такси. Ние сме спазили буквата на закона и нямаме неплатени отговорности към страната. Това удостоверява и финансовия министър и цялото министерство на финансите посредством подписаните персонално от тях месечни отчетни информации в продължение на години. Припомняме, че известните към този момент ремонти в Закона за хазарта са признати от ГЕРБ и са стимулирани от финансовия министър Владислав Горанов през 2014 година Комисията по хазарта е на послушание на финансовото министерство и през целия интервал, който официално се проверява, министър на финансите е бил Владислав Горанов. Свидетели сме на невиждан опит да бъде погубен работещ бизнес, който през годините е внесъл в страната под формата на налози, такси и заплатен лиценз стотици милиони. Очевидно някой желае да постави ръка на футболен клуб " Левски ", тъкмо сега, в който клуба бе избавен от банкрут и върви към стабилизация и финансова самостоятелност. България е европейска страна, а безцеремонното тъпчене на закони и правила от страна на институциите е очевиден знак и следващ образец, че жителите и фирмите във всеки един миг могат да бъдат ограбени и репресирани. " - в. " Труд ".

" Ще поставим всички старания да надигнем Висил Божков пред съда. Не знам къде е в този момент, само че съм сигурен, че ще си го приберем. Това изрично съобщи прокурор № 1 Иван Гешев на ексклузивен брифинг във връзка днешната акция на Спецпрокуратурата в офисите и жилищата на хазартния необут. Рано сутринта през днешния ден Специализираната прокуратура и Министерство на вътрешните работи влязоха в офисите на Васил Божков на ул. " Московска " и ул. " Фритьоф Нансен " в София, където се обитават " Нове холдинг " и Националната
лотария. " В момента се организират дейности по претършуване в дома и офисите на Васил Божков ", съобщи пред БЛИЦ Сийка Милева, представител на основния прокурор Иван Гешев. " Към момента Васил Божков е обвинен по 7 обвинявания - за началник на ОПГ, за насила, за изнудване, за опит за рушвет, за подбуждане за закононарушение по работа. Отделно е разгласен за интернационално търсене, защото същият е открито, че е напуснал границите на страната ", разгласи Иван Гешев. Главният прокурор e уверен в резултата от дейностите на прокуратурата и даде образци: " Адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че се връщат всеки миг. Адвокатът на Цветан Василев също. Тези лица, които се укриват отвън страната, към този момент са у нас - Димитър Желязков сега е обвинеям, Арабаджиеви бяха издирени и сега са подсъдими, Баневи сега са подсъдими, Миню Стайков също е обвиняем. Сигурен съм, че наблюдаващите прокурори също ще изправят и Васил Божков пред съда ". " Време е този престъпен преход да свърши. Време е да кажем стига и прокуратурата го прави и ще го прави за всички лица, които са нарушили закона. Време е българските жители да решат какво желаят - да се оплакват или да видят по какъв начин това ще се случи. Прокуратурата, до момента в който аз съм основен прокурор, ще направи всичко допустимо да си свърши работата, която не е свършена през предходните години ", сподели още Иван Гешев. " Ние не преследваме богати хора. Всеки би трябвало да си съблюдава отговорностите. Не може отговорностите да са за хора с по-малки благоприятни условия. Не може да дължиш на страната над 400 млн лева и над 559 млн. лева за лотарийни игри и да казваш, че си репресиран. Това са 100 лв. към всяка пенсия. Това е за 1 година ", разкри обвинител №1... " - в. " Стандарт ".

Вестниците разгласяват отделят място и на проблеми със правосъдно гонене против обществени фигури поради непозволени дейности.

" Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ) ще внесе в Софийския градски съд (СГС) иск за лишаване на имущество на обща стойност 699 767,.88 лева против някогашния заместник-министър на опазването на здравето Михаил Зортев. Зортев е упрекнат от прокуратурата за това, че като в качеството си на заместник-министър и дал позволение на частно лечебно заведение да реализира лечебни действия на територията на врачанската болница " Христо Ботев ", които дублират активността й и по този начин я ощетяват. Според прокуратурата схемата, известна като " болница в болничното заведение ", довела до нанасяне на вреди в размер на 13 млн. лева за държавната болница... Искът против Зортев е с искания върху апартамент в влиятелен столичен квартал от 125,95 кв. м на стойност 420 500 лева, акции и суми от продажба на имущество. Зортев бе зам.-министър на Стефан Константинов от октомври 2010 година, в продължение на 8 месеца... " - в. " Сега ".

" Условна присъда за някогашен аграрни началник, ощетил страната с над 2 млн. лв.. Върховният касационен съд е удостоверил решение на Апелативния съд в София, с което на Н.Т., някогашен шеф на Областна дирекция " Земеделие " в гр. Видин, е бил приет за отговорен за осъществено от него закононарушение... Той е бил упрекнат от Окръжната прокуратура във Видин за закононарушение по работа по отношение на осъществени от него, в качеството му на длъжностно лице, продажби на аграрни земи - държавна благосъстоятелност, представляващи някогашни икономически дворове в голям брой села на област Видин. С дейностите си Т. превишил правата си за да набави имотна полза за съответно лице. Разликата сред действителната цена на парцелите и цените, по които продал земите, възлиза на 2 126 548 лв.. Н.Т. е наказан на три години " отнемане от независимост " с четиригодишен изпитателен период, санкция в размер на 5000 лв. и отнемане от право да заема служба в държавна или общинска администрация през идващите четири години. Решението на Върховния касационен съд е дефинитивно и не предстои на обжалване. " - в. " 24 часа ".

" Олигарсите Баневи олекват с имане за 140 млн. лева Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) взе решение за внасяне в Бургаския областен съд на иск за лишаване на имущество против Николай и Евгения Баневи и свързани с тях юридически лица на обща стойност 140 523 982.29 лева Сред наличните движими движимости са голям брой златни украшения със скъпоценни камъни, скъпи монети, диаманти и други Сред парцелите са няколко " Черноморец ", " Каваците " и " Златната рибка " и други Комисията претендира лишаване на парцели по цялото Черноморие, както и благосъстоятелност на 6 търговски сдружения за 99 382 686.90 лева, моторна яхта " Four Winns - Vista 258 V-D06 " с дължина 7.92 м за 97 500 лева, налични движими движимости, както и акции, дялове и суми от продажба на имущество. Баневи бяха арестувани на 26 октомври 2018 година на летището в Ница откакто за тях бе издадено в България европейска заповед за арест. Те ще дават отговор пред Темида за приватизирането, източването и довеждането до банкрут на цех " Полимери ". Разследващите имат данни и за източването от тях на други компании. През 2018 година в спецпрокуратурата получили сигнал от Главна дирекция " Национална полиция ", формирано е досъдебно произвеждане. Делото е за незаконно съдружие в интервала 2009 - 2018 година Баневи са упрекнати с изключение на за сдружението и за заграбване и данъчни закононарушения в интервала 2010-2011 година, като общият размер на присвоеното имущество е над 1,5 млн. лева, а общият размер на вредата за хазната е над 500 000 лева, оповестиха предходната година от прокуратурата. В някогашен офис на сдружения на Баневи във Варна са открити документи, които те съумели да скрият от синдика, който влезнал в " Полимери " през 2012 година От прокуратурата прецизираха, че откакто се срещнат с всички документи, ще разширят повдигнатите обвинявания. " Елма " Троян е било източено преди " Полимери " и също нарязано за скрап, преди да бъде оповестено в неплатежоспособност. " - в. " Дневник ". /news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР