Разкрити са 191 секции в 64 страни за изборите за

...
Разкрити са 191 секции в 64 страни за изборите за
Коментари Харесай

За евроизборите ще бъдат разкрити 191 секции в 64 страни

Разкрити са 191 секции в 64 страни за изборите за членове на Европейския парламент на 26 май т. година, осведоми представителят на ЦИК Александър Андреев на постоянен брифинг на Комисията през днешния ден, представен от Българска телеграфна агенция. Най-големите секции са в страните членки на Европейски Съюз - във Англия - 24, в Испания -16, в Германия - 24, в Гърция - 13 и във Франция - 10. За съпоставяне на евроизборите през 2014 година общия брой секции са били 179 в 35 страни, като във Англия - 25, в Германия - 10, понижени в следствие на 8, в Испания - 46, в Гърция - 11 и във Франция - 12, уточни Андреев.

Общо 14 сигнали и 10 тъжби е разгледала ЦИК до в този момент от началото на акцията. Шест от сигналите са по отношение на предизборната акция главно поради погрешно отразяване на платените платформи в малките екрани, позоваване на социологическите изследвания и други Жалбите против решения на ЦИК са 25, висящи са две.

Заявления за регистрации като наблюдаващи на изборите са подали седем неправителствени организации, като 5 от тях към този момент са регистрирани. Общият брой на декларираните наблюдаващи е 63 от другите седем организации. Европейски юношески конгрес и ПАЧИС са задграничните организации, подали искане за наблюдаващи.

На среща в ЦИК през вчерашния ден са извършени съвещания за назначение на наблюдаващи в секциите отвън страната за идните избори с присъединяване на всички парламентарно показани партии и обединения плюс представител на Реформаторския блок, сподели Александър Андреев.

Говорителят осведоми още, че през днешния ден в ЦИК на среща с основния прокурор, Министерство на вътрешните работи и ДАНС и управлението на комисията са разисквани ограниченията по обезпечаване на националната сигурност и вътрешния ред по време на изборния ден и деня преди изборите, както и киберсигурността в ЦИК, сподели още Андреев.

Утре управлението на ЦИК ще се срещне с президента и по-рано денем с вицепремиера Томислав Дончев, осведоми представителят.

На 11 май, събота, изтича срокът, в който хората с трайни увреждания могат да подадат заявки за гласоподаване с преносима изборна кутия. Те се подават в общината, региона или кметството по местоживеене и може да се изпратят и по е-поща, факс или от упълномощено лице. Към него би трябвало да бъде приложено уверение от ТЕЛК и НЕЛК или здравна епикриза, че лицето не може да се придвижи до секцията. Също на 11 май изтича срокът за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес, на адрес отвън непрекъснатия адрес.

На 13 май изтича срокът за назначение на членовете на секционните комисии отвън страната. Следващата седмица ще стартира и образованието на районните изборни комисии. Днес и на следващия ден стартира доставянето на машините за гласоподаване, като крайният период за инсталиране на софтуера е до 15 май, заяви Андреев.

По отношение на самодейността за откриване на спомагателните секции в Гърция поради почивните дни и многото пътуващи българи, той сподели, че е добре тези, които ще пътуват, да се срещнат авансово с изискванията за това.

Той посочи, че в случай че няма подадено авансово заявление за гласоподаване в чужбина, би трябвало да се попълни декларация, че лицето не е гласувало на друго място и с персонална карта или паспорт ще може да упражни правото си на глас. Ако са подали заявки да гласоподават отвън страната, гласоподавателите би трябвало да ревизират дали имената им са вписани в описите за гласоподаване в съответната секция, където ще гласоподават.

В момента няма дефинитивни данни за това какъв брой българи имат право да гласоподават в евроизборите, следва тези данни да бъдат предоставени от Групово дело ГРАО след правене на изборните описи, сподели още Александър Андреев.

По публикацията работиха: Екип на Investor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР