Разказ от първо лице в Кабул. Живот без достъп до

...
Разказ от първо лице в Кабул. Живот без достъп до
Коментари Харесай

Животът на афганистанките: Разказ на една българка за живота в Кабул

Разказ от първо лице в Кабул. Живот без достъп до обучение и опазване на здравето - това е мрачната вероятност пред афганистанките след идването на талибаните на власт.

За нея описа Ева Пилософ пред Люба Пашова в предаването " Извън играта ". След мъчно бягство от Афганистан, българката е в Исламабад, откъдето следи протичащото се в страната, която обича и в която е живяла години наред. Цялото изявление гледайте в събота в предаването на Българска национална телевизия " Извън играта ".

Физически Ева Пилософ е на несъмнено място - в Исламабад, дружно със брачна половинка си, който е пакистанец. Но в сърцето и мозъка си е в несигурния Кабул - там е оставила идеята да преподава и доста близки хора и се тревожи за тях.

" Хората всеобщо нямат пари. По улиците на Афганистан е цялостно с хора, които си изнасят покъщнината, с цел да я продават и да могат да имат средства, с които да се хранят. Хуманитарна рецесия сигурно ще се случи. Афганистан е страна, в която поради неналичието на качествена инфраструктура има доста дребни обитаеми места, до които през зимата няма никакъв достъп и остават към две седмици до последния период, в който могат да им се занесат храни ", съобщи Ева Пилософ, българка, избягала от Афганистан.

Без пари, без достъп до лекарски грижи и по време на нова Коронавирус вълна, да оцелееш в Афганистан е тежко. Международната общественост е направила старания да обезпечи ваксини против ковид, само че те са били незадоволителни.

" Аз самата се имунизирах, до момента в който бях там. Но имунизациите бяха малко. Отнемаше ужасно доста старания, с цел да убедим сътрудниците и приятелите си, че е редно да се имунизират, тъй като има страхотна агитация от страна на талибаните, че това е американска интрига, метод да ги управляват. Най-големият проблем, който се усложнява с всеки минал ден, е кой ще лекува дамите, тъй като квалифицираните дами лекари са доста малко, главно в Кабул - до там огромна част от популацията няма достъп. А в сегашната конюнктура жена да посети мъж доктор е невероятно ", добави Ева Пилософ.

След изказване преди дни в Туитър на ректора на най-големия университет в страната, който е в Кабул - стана ясно, че висшето обучение се трансформира в територия, неразрешена за дами.

" Жените няма да се върнат в университета нито като студенти, нито като преподаватели. И в действителност изказването му приключва с лозунга " Ислямът на първо място. " Това значи, че дамите няма да могат да се върнат, с цел да завършат образованието си ", сподели още Ева Пилософ.

Според нея афганистанките нямат и мотивация да заплащат за обучение, откакто няма да имат опция да се осъществят професионално по-късно.

Бягайки от Кабул, Ева Пилософ избрала да отиде в Исламабад, с цел да е близо и да има опция да се върне в Афганистан, с цел да бъде още веднъж учителка - нейното предопределение и идея. Но сама знае, че възможност това да се случи скоро няма.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР