Разказ на потърпевш при катастрофа с пиян водач в Пловдив.

...
Разказ на потърпевш при катастрофа с пиян водач в Пловдив.
Коментари Харесай

Всеки квартален алкохолик може да пие и да кара вечер, защото няма дежурни съдии

Разказ на пострадал при злополука с пийнал лидер в Пловдив. Димо Нейков споделя по какъв начин, до момента в който се прибира със брачната половинка си, е бил ударен от пийнал лидер, като на косъм са се разминали с преден конфликт. Оказва се, че виновният водач е и с отнета брошура, а и има 15 регистрирани случая на отвод да даде проба за алкохол.

Ето какво споделя Нейков през вчерашния ден:

Първо да ви успокоя - всички сме наред, единствено ламарини и нерви са. И в този момент да опиша по какъв начин нощес се сблъскахме челно (играта на думи е умишлена) с неуместната обстановка в другояче правовата ни страна. Прибираме се към 11 вечерта с колата - аз карам, брачната половинка ми Рали е до мен на предна дясна седалка. Вече сме съвсем у дома - на 2 пресечки единствено - и предугаждаме домашния уют. Но внезапно от насрещното платно автомобил навлиза в нашето платно и се насочва към нас ускорявайки и без признаци да се пробва да избегне конфликта.

Успях някак да отвръщам в мига, който имах преди конфликта и с внезапна маневра заобиколих челния конфликт, като другата кола ни удари единствено странично. След като ни удари, другата кола въобще не спря, а продължи да се движи, прекоси нашето платно и се блъсна в тротоара на десетки метри зад нас, където към този момент неумолимата тротоарна физика я спря.

За шанс тъкмо довечера откъм гърба в колата, където беше главния удар, не бяха трите ни деца, а единствено кучето. Уверих се че Рали е добре и слизам да видя какъв му е казусът на лидера на другата кола - може да е получил инфаркт индивидът или да има припадък или нещо друго. Не. След като се опита да възпламени и потегли още веднъж, до момента в който се приближавах, само че очевидно ударът беше развалил нещо колата му съществено и към този момент не можеше да се движи, та след форсиране просто изгаси мотора, от колата слиза един татуиран, олюляващ се и мощно смърдящ на алкохол субект.

Казвам си - случва се, имали сме тъп шанс да го срещнем, когато се е качил да кара пийнал. И тук към този момент почва абсурдната част. От близкото кафене се изсипва тайфа момчета и девойки и почват: " Пак ли ти бе, Ивчо? " Питам ги - " Познавате ли го? " и те ми споделят: " Е, по какъв начин - той е съсед и е прочут с това, че пие и кара, дори към този момент е лежал в пандиза за това ".

Обаждам се на 112, идват чиновници на КАТ и се открива, че този човек е с отнета брошура. Стандартна процедура е да се вземе проба за алкохол и от двамата водачи взели участие в ПТП. Аз давам проба и несъмнено демонстрира 0.00. Ивчо идва, клатушкайки се и едвам съумява да каже, ломотейки: " Аз проби не давам ".

Оказва се, че просто можеш да откажеш да дадеш проба. И полицията няма нищо какво да направи, тъй като видиш ли - най-малко в Пловдив вечер няма дежурен арбитър или прокурор, който може да разпореди кръвна проба. Просто няма - вечер няма по какъв начин да записват, че си пийнал, в случай че не се " излъжеш " (цитат) да се съгласиш да духнеш. От там отиваме в районното. При инспекцията се оказва, че като се изключи че книжката му е отнета, същият този лидер има 15 (Да! Петнадесет) регистрирани случая на отвод да даде проба за алкохол пред органите на КАТ.

Питам ги:

- ОК, това, че отхвърля, няма да го избави да си понесе отговорността, че кара пийнал, нали?

- Ами в действителност няма какво да създадем друго. При отвод да даде проба се постанова 2 години лишаване на книжката и 2000 лв. санкция.

- Ама чакайте - той и сега е с отнета брошура тъкмо поради същото, по какъв начин ще помогне да му я отнемете още веднъж?

- Еми, уви - такова е ситуацията, това можем да създадем.

Накрая, откакто показах бурно възмущението си няколко пъти, ми взеха показания и ме увериха че ще го закарат пред арбитър сутринта и ще се надяваме съдията да постанови нещо си там - и вероятно да му вземат кръвна проба, която да се надяваме, че след толкоз часове ще регистрира над 1.2 промила, с цел да се смята за освен това от административно нарушаване и съображение да се заведе дело против нарушителя. Иначе всички полицейски чиновници от КАТ и Пето РПУ се държаха професионално и съгласно мен също откровено ми съчувстваха във възмущението.

Аз постоянно се отвращавам като чета вести по какъв начин еди си кой блъснал или - недай си боже - умъртвил еди си какъв брой хора пийнал и по какъв начин имал еди си какъв брой пъти санкции за каране пийнал преди този момент. И с типичния си оптимизъм и позитивизъм си споделях - това са по-скоро някакви правни изключения и пропуски на системата, не може това да е всеобщата процедура и действителност.

Те си пият и карат, ние ги хващаме неведнъж и нямаме механизъм да предотвратим още веднъж да се качат и да карат и този път към този момент да стане по-голяма пакост. Или че това се случва единствено на някакви там тузари и мамини синчета с връзки, пари и скъпи юристи, употребяващи малки врати в закона. Не. Ето, че даже в тъпата ни тиха махала казусът ме сблъска с неуместната банална действителност. Всеки квартален пияч може да пие и да кара вечер, тъй като няма дежурни съдии.

Да блъска почтени хора и няма по какъв начин това да се предотврати, тъй като закона работи по този начин. Това е административно нарушаване. " Отказвам да дам проба " и всичко свършва до тук. Все отново и те си имат права - право да пият и да откажат проба. Така им се разминава до идващия път, в който жертвите на този автомобилист фен на чашката рецидивист, нямат нашия шанс да се отърват относително леко.

Мила родна картинка.

Защо го пиша това ли? Освен с цел да се оплача, ми се желае това да не стане следващият 16-ти път в който на този субект просто му се разминава. И освен на този съответен субект. Искам някак си да дам гласност на неуместната обстановка, да предизвикам доколкото мога сходни човеци да бъдат озаптявани и да спася нечие здраве или напряко живот.

Или за какво не и да предизвикам някакви вълнички в обществото ни, та току-виж нещо се трансформирало в неуместното в този момент състояние " отхвърлям да дам проба " и към този момент подобен отвод да се приема за потвърдена виновност и да могат в бъдеще пияните водачи да си понесат последствията и дейно да се защитях естествените хора на пътя. Не след дъжд-качулка да слушаме: " Еми той е имал много нарушавания, но нямаше какво да създадем, преди да убие някого ".

Има. Има какво.

(видеото е снимано няколко минути след конфликта, с цел да се види мащабът).

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР