Разходите за пенсии са най-голям дял от бюджета на Държавното

...
Разходите за пенсии са най-голям дял от бюджета на Държавното
Коментари Харесай

Над 12,5 милиарда лева са разходите за пенсии за първите десет месеца на годината

Разходите за пенсии са максимален дял от бюджета на Държавното публично обезпечаване (ДОО) и от началото на годината до края на октомври възлизат на общо 12,5 милиарда лв., оповестиха от Националния застрахователен институт (НОИ). 

Към 31 октомври общият размер на регистрираните доходи към бюджета на ДОО е 8 милиарда и 156 милиона лв.. Сумата съставлява 84,3 % осъществяване на проекта за годината. Постъпилите доходи са със 718 милиона лв. повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година.

Общо регистрираните разноски възлизат на 14,5 милиарда лв., което е 79,9 на 100 от заложените в проекта за годината. Разходите са с 1,3 милиарда повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. В структурата на общите разноски максимален дял заемат разноските за пенсии - 12 милиарда и 566 милиона лв., което е 81% осъществяване на проекта за годината. Разходите за пенсии за десетте месеца на годината са с 15,1% повече по отношение на същия интервал на 2021 година, регистрират от Национален осигурителен институт.

Общо 742,9 милиона са раздадените „ коронавирус добавки “ от по 60 лв. за всички пенсионери.

За еднократни добавки от 75 лева на имунизираните пенсионери са изразходвани 56,9 млн. лв.. За погашение на спомагателни обезщетителни суми за разликата до размера на прихода от пенсии през декември 2021 година са изразходвани 101,6 милиона лв.. За погашение на така наречен „ великденски добавки “ от 70 лева на всеки пенсионер са изразходвани 143,3 милиона лв., сочи докладът на Национален осигурителен институт.

Следващата по значителност и величина група разноски от бюджета на ДОО са за погашение на парични компенсации и помощи по Кодекса за обществено обезпечаване. Към 31 октомври изплатени средства са в размер на 1 милиард и 721 милиона лв.. 

Националният застрахователен институт дава всеки месец информация по отношение на касовото осъществяване на бюджетите на социалноосигурителните фондове, управлявани от института по силата на законова делегация.

В края на септември разноските за пенсии бяха с над 1,4 милиарда повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР