Разходите за пенсии от Държавното обществено осигуряване (ДОО) за първите

...
Разходите за пенсии от Държавното обществено осигуряване (ДОО) за първите
Коментари Харесай

С 1,4 млрд. лева повече са разходите за пенсии от началото на годината

Разходите за пенсии от Държавното публично обезпечаване (ДОО) за първите девет месеца на годината са с над 1,4 милиарда лв. повече по отношение на същия интервал на 2021 година
Това оповестиха от пресцентъра на Националния застрахователен институт (НОИ).
Към 30 септември 2022 година общият размер на регистрираните доходи е 7,26 милиарда лв., което съставлява 75% осъществяване на проекта за годината.

Постъпилите доходи са с 603,2 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 година
Общо регистрираните разноски възлизат на 12,9 милиарда лв. или 70,7% от заложените в проекта за годината.
Пенсиите заемат максимален дял от разноските в структурата на общите разноски в бюджета на ДОО – 11,08 милиарда лв. или 71,5% от от проекта за годината.

За погашение на така наречен коронавирус добавки от 60 лева към пенсиите на всички пенсионери са изразходвани 742,2 млн. лева

За еднократни добавки от 75 лева на имунизираните пенсионери са изразходвани 56,9 млн. лева
От 1 октомври 2022 година бяха преизчислени отпуснатите до края на 2021 година трудови пенсии.
Това са пенсиите за застрахователен стаж и възраст, неработоспособност заради общо заболяване, неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест и наследствени пенсии, изчислени от тях.

В тази категория влизат и пенсиите за военна и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишките добавки, изчислени от пенсии за трудова активност.
След преизчисленията на пенсиите за трудова активност и другите добавки към тях от 1 октомври т.г. нарастване на сумите ще получат 894 249 пенсионери.
Общият брой жители с пенсии за трудова активност у нас е 1 974 973, което значи, че 45,3% от пенсионерите получават по-голяма сума от пенсии и добавки през октомври в съпоставяне със септември.

Втората по значителност и величина група разноски в бюджета на ДОО са паричните компенсации и помощи по Кодекса за обществено обезпечаване, които към 30 септември 2022 година са в размер на 1,55 милиарда лв. или 68% осъществяване на проекта за годината.
Отчетените разноски за деветте месеца на годината са с 51,8 млн. лева повече по отношение на същия интервал на 2021 година
Отчетените доходи в Учителския пенсионен фонд към 30 септември са в размер на 69 млн. лева, което съставлява 65,4% осъществяване на проекта за годината. Постъпилите доходи са с 2,1 млн. лева повече в съпоставяне със същия интервал на 2021 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР