Разходите за отбрана на Германия продължават да са доста под

...
Разходите за отбрана на Германия продължават да са доста под
Коментари Харесай

Германските разходи за отбрана са доста под обещаното преди 10 години

Разходите за защита на Германия не престават да са много под референтната стойност от 2% от брутния вътрешен артикул, контрактувана от съдружниците в НАТО през 2014 година, заяви във вторник уважаваният институт за стопански проучвания ifo.

Очаква се Германия да похарчи 64 милиарда евро (69.7 милиарда долара) за защита тази година, което се равнява на 1.6% от Брутният вътрешен продукт. Това се равнява на 17 милиарда евро по-малко от задачата на НАТО, заяви основаният в Мюнхен институт, представен от организация ДПА.

" Това е най-големият недостиг от всички страни [в НАТО] ", сподели съавторът на отчета Флориан Дорн. Специалният фонд в размер на 100 милиарда евро, разгласен от канцлера Олаф Шолц скоро след съветското навлизане в Украйна предходната година, ще промени обстановката прекомерно малко, споделят от ifo.

Потенциалът на НАТО продължава да се финансира главно от Съединените щати, които отделят 818 милиарда евро от общо 1.2 трилиона евро на страните от алианса, давани за защита, съгласно ifo. Финансите ще бъдат главен въпрос на годишната среща на НАТО на върха, която ще се организира тази година във Вилнюс на 11 и 12 юли.

Дефицитът на Германия при бюджета за защита е максимален, само че тя надалеч не е изключение - единствено 11 от 30 страни-членки на НАТО доближават задачата от 2%, съгласно данни на ifo.

" От финансова позиция, това е типичен проблем на консуматор на услуга, за която не заплаща задоволително ", пишат анализаторите на ifo. Неуспехът на Германия по-специално да реализира обещаната преди близо 10 години цел, предизвика гнева на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп по време на неговия мандат от януари 2017 година до януари 2021 година

Измерено през Брутният вътрешен продукт, Полша е с най-големи разноски за защита (с 4.3%) в НАТО, следвана от Съединени американски щати. Германия се подрежда на 17-о място, а Люксембург е на по-заден проект с 0.7% от Брутният вътрешен продукт за защита. Като цяло страните на изток, близки до Русия, извършват задачата. НАТО има 31 членове, а Исландия, която не поддържа войска, е изключена от данните на ifo.

Ifo употребява определението на НАТО за разноски, а не сумите, публично планувани в бюджета. Критерият на НАТО е повишен в някои страни, защото съдържа детайли, които официално не са включени в бюджетите за защита.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР