Разходите за лекарства в България са необичайно високи – 43%

...
Разходите за лекарства в България са необичайно високи – 43%
Коментари Харесай

Доклад на ЕС: Разходите за лекарства в България са необичайно високи

Разходите за медикаменти в България са извънредно високи – 43% от обществените средства. Това разгласи Ане Шпрангер, теоретичен помощник към Факултета по мениджмънт на опазването на здравето в Техническия университет в Берлин по време на показване на отчета за положението на опазването на здравето в Европейски Съюз през 2019 год. в частта за България. По думите й би трябвало тези разноски да се понижат.
Ръст на здравния туризъм у нас, цените – в пъти по-ниски По данни на Министерството на туризма за десетте месеца на 2019 година у нас са се лекували 25 хиляди задгранични жители
Болничният престой в страната ни е два пъти по-кратък спрямо другите европейски страни, като в България е пет дни, уточни тя и добави, че процентът на хоспитализации е двойно по-голям спрямо Европейски Съюз.

Снимка: Ладислав Цветков

Доплащането от страна на пациентите е на едно от най-високите равнища в Европейски Съюз, като единствено 52% от средствата са обществени, добави Шпрангер, представена от Българска телеграфна агенция.

Разходите за опазване на здравето в България на глава от популацията - 1300 евро, са най-ниските в страните от Европейски Съюз.
България е на последните места по качество на опазването на здравето в Европа По-голямата част от българите имат вяра в уменията на медиците
Продължителността на живот в страната ни е най-ниска измежду европейските страни, като до преди две години индикаторите ни са били идентични с румънските. Румъния към този момент е с по-добри индикатори за дълготрайност на живота.

Снимка: Ладислав Цветков

Смъртността от сърдечно-съдови болести и от исхемична болест на сърцето е висока, по този начин е и в останалите страни, само че там се регистрира понижаване, сподели още Шпрангер.

В България все по-малко хора се обгръщат с ваксини, изключително против морбили, макар националната наложителна стратегия.
Експерти оферират: Увеличен достъп до здравни грижи за същите пари Те настояват, че е допустима оптимизация в системата
Много огромен дял от популацията не е здравноосигурен - близо 10%, сподели още специалистът и акцентира, че една четвърт от неосигурените не заплащат, тъй като не имат вяра в системата.

Друга група, главно от ромски генезис, даже няма документи за идентичност, добави тя. Близо 10-14% от популацията ни няма добър достъп до здравна грижа.

Снимка: Ладислав Цветков

Има много огромна плътност на лекари , изключително спрямо Германия, само че те не са разпределени равномерни, демонстрират още данните от отчета. Едва 15% от медиците са общопрактикуващи лекари. Много дребен е броят и на медицинските сестри.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР