Разходите за изкуствен интелект в Европа до 2023 година ще

...
Разходите за изкуствен интелект в Европа до 2023 година ще
Коментари Харесай

Нарастват европейските разходи за изкуствен интелект

Разходите за изкуствен интелект в Европа до 2023 година ще нарастват с по-бърз ритъм от упования. Това сподели поправена прогноза на анализаторската компания IDC. Индустрии като банковия бранш и търговията на дребно ще влагат най-активно в изкуствен интелект като до 2023 година на тях ще се паднат 39% от всички разноски в този сегмент в Европа, показват специалистите.

В европейските страни през актуалната година разноските за изкуствен интелект ще надвишават 7 милиарда $ и ще продължат да се усилват приблизително с 32% в идните пет години. До 2023 година този пазарен сегмент ще се утрои и ще надвиши 21 милиарда $. Очакваните все още индикатори са по-високи по отношение на данните на отчет на IDC от април 2019 година Според тогавашните прогнози, за актуалната година пазарът за изкуствен интелект се оценяваше на близо 5.2 милиарда $ и на 13.5 милиарда $ за 2022 година, съобщи TechNews.

Очакванията на специалистите са за 38% средногодишен ритъм на повишаване на разноските за внедряване на изкуствен интелект в региона на опазването на здравето през интервала 2019-2023 година, въпреки че към момента не е почнало пълноценното въвеждане на изкуствен интелект в медицинските институции в Европа. Повече от половината от разноските за изкуствен интелект до 2023 година ще бъдат от Обединеното кралство, Германия и Франция, а близо една трета ще е приносът на други страни от Европа. Компаниите от Централна и Източна Европа все по-често вкарват системи с изкуствен интелект като част от стратегии за цифрова промяна, а банковият и индустриалният бранш са най-големите вложители. Въпреки това през 2018 година на тези два подрегиона се падат 6.5% от общите разноски за изкуствен интелект в Европа.

Европейският съюз към този момент е обезпечил бюджет в размер на 7 милиарда $ за разработка на изкуствен интелект през актуалната година като се чака той да пораства със приблизително към 32% на годишна база, сочат данните на бюджета на Европейски Съюз. Инвестициите ще се утроят до края на 2023 година и ще надвишават 21 милиарда $. Финансовите средства ще се употребяват за финансиране на разнообразни планове в обществени и стопански области, а максимален % от тях ще се отдели за сфери като банкиране, търговия и произвеждане.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР