Разходите за електроенергия и газ в Европа, които претърпяха рязко

...
Разходите за електроенергия и газ в Европа, които претърпяха рязко
Коментари Харесай

1000% увеличение: Къде в Европа плащат най-скъп ток и газ

Разходите за електрическа енергия и газ в Европа, които претърпяха внезапно нарастване след началото на войната в Украйна, се стабилизират, откакто доближиха своя връх през първата половина на 2023 година

Макар че цените понижават, някои страни към този момент замразиха ограниченията за подкрепяне, които оферират на семействата, което усилва потребителските цени, оповестява Euronews.

Изглежда, че Европейски Съюз е по-подготвен за зимата тази година, откакто значително е заменил съветската сила, само че би трябвало да се означи, че има разлики сред цените на електрическата енергия и природния газ в обособените страни както в границите на блока, по този начин и отвън него.

През първата половина на 2023 година междинните цени на електрическата енергия за семействата в Европейски Съюз са се повишили от 25,3 евро за 100 кВтч на 28,9 евро за 100 кВтч в съпоставяне със същия интервал на 2022 година

Средните цени на природния газ също са се повишили от 8,6 евро за 100 кВтч до 11,9 евро за 100 кВтч през същия интервал. Това са най-високите цени, регистрирани от Eurostat, формалната статистическа работа на Европейски Съюз.



Ако разгледаме процентните промени на годишна база, през първата половина на 2023 година цените на електрическата енергия в Европейски Съюз са се нараснали с 14,5%, а цените на природния газ - с 37,9%. Тези стойности са по-ниски от втората половина на 2022 година, когато процентните промени на годишна база доближиха своя връх.

данните демонстрират, че цените на електрическата енергия и газа в Европейски Съюз се стабилизират, макар че крайните потребителски цени са малко по-високи, в сравнение с през втората половина на 2022 година

През първата половина на 2023 година цените на електрическата енергия за битовите консуматори в Европейското икономическо пространство (ЕИП) варират от 11,4 евро за 100 кВтч в България до 47,5 евро за 100 кВтч в Нидерландия.

Нидерландия е следвана от Белгия (43,5 евро), Румъния (42 евро) и Германия (41,3 евро).

Цените на електрическата енергия в девет държави-членки на Европейски Съюз са по-високи от междинните за Европейски Съюз.



Тъй като Франция има най-голям дял на нуклеарната сила в електроенергийния си микс (68,9 % през 2021 г.) в Европейски Съюз, нейните цени на електрическата енергия са доста по-ниски от междинните за Европейски Съюз - 23,2 EUR за 100 kWh през първата половина на 2023 година

Не подобен е казусът с Белгия, където делът на нуклеарната сила в производството е 50,6%. Белгия заема второ място най-скъпите цени на електрическа енергия.

Когато се включат и страните-кандидатки за участие в Европейски Съюз, Турция записва най-евтината цена на електрическата енергия с 8,4 евро за 100 kWh.

Средните цени на природния газ за семействата през първата половина на 2023 година са най-ниски в Унгария (3,4 евро за 100 kWh), Хърватия (4,1 евро) и Словакия (5,7 евро), а най-високи в Нидерландия (24,8 евро), Швеция (21,9 евро) и Дания (16,6 евро).

Средният индикатор за Европейски Съюз е 11,9 евро.



Цените на газа в осем държави-членки на Европейски Съюз са по-високи от междинните за Европейски Съюз, което допуска, че семействата в тези страни заплащат доста повече.

Цените на газа са най-ниски в Турция (2,5 евро), когато се включат и страните кандидатки за участие в Европейски Съюз. За разлика от цените на електрическата енергия, страните кандидатки не са имали най-ниските цени на газа, както демонстрират такива като Северна Македония (10,4 евро) и Босна и Херцеговина (5,9 евро).

Според данните на Eurostat през първата половина на 2023 година цените на електрическата енергия за семействата са се нараснали в 22 страни от Европейски Съюз спрямо първата половина на 2022 година, а цените на газа са се повишили в 20 от 24-те страни членки на Европейски Съюз.

Защо цените на електрическата енергия в Нидерландия са се повишили с съвсем 1000%?

Нидерландия записва най-голямото нарастване на цените на електрическата енергия на годишна база.

Според Eurostat това изключително нарастване е обвързвано с няколко фактора: освен че ограниченията за данъчни облекчения от 2022 година бяха прекъснати през 2023 година, само че в това време налозите върху електрическата енергия за семействата се удвояват.

Нидерландия е следвана от Литва (88%), Румъния (77%) и Латвия (74%).

От друга страна, цените на електрическата енергия са намалели в пет държави-членки, като Испания записва доста понижение от 41%, следвана от Дания с 16%.

Цените на природния газ се покачват доста в Латвия, Румъния и Австрия, където нарастват с над 100%. Следват Нидерландия (100%), Турция (92%) и Ирландия (73%).

В страните от Европейски Съюз, в Италия, Естония и Хърватия се следи понижение с по-малко от 1%. Северна Македония, кандидатка за участие в Европейски Съюз, отбелязва максимален спад от 14%. Всички тези промени се основават на националните валути.

Eurostat записва трагична смяна в количеството сила, което Европейски Съюз е внесъл от Русия, откогато тя стартира войната против Украйна. Огромният растеж на възобновими енергийни източници, както и на газ от Норвегия и Съединени американски щати, оказват помощ да се компенсира внезапният спад на съветската сила.

Преди войната вносът на природен газ в Европейски Съюз от Русия съставлява съвсем 50 % от общия импорт. През 2022 година този дял доста понижава - до 12% през октомври.

Предстои да разберем дали експлоадирането на войната сред Израел и Хамас ще има сходен резултат върху европейските енергийни доставки и цени.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР