Разговори под елхатаКакво е Рождество Христово?За всеки то е различно

...
Разговори под елхатаКакво е Рождество Христово?За всеки то е различно
Коментари Харесай

„Стършел“ гостува на ДЕБАТИ: Рождеството е цивилизация

Разговори под елхатаКакво е Рождество Христово?
За всеки то е друго – за един е свещенодействие, за друг-надежда, за трети – тенджера с постни сарми на Бъдни вечер и тава с печена пуйка на  обяд.

Късно разбрах какво е за мен Рождеството. От това потомство съм – поколението на чавдарчетата и пионерчетата, което не знаеше що е  Коледа, а празнуваше единствено Нова година. За Новата година украсявахме елха, тогава получавахме дарове и ни ги носеше не различен, а  Дядо Мраз.
Гостува неделно на ДЕБАТИ.БГ
За раждането на Божия наследник не се и загатваше, нали тогава религията бе „ опиат за народа ”.

Така беше, до момента в който през 1988 не отидох на другия завършек на света. Една непредвидена стършелова командировка ни изпрати двамата с Румен Белчев в Китай. Близо до южонокитайския град Гуанджоу  преминахме границата и влязохме за една вечер в Макао – тогава португалска колония, а през днешния ден – част от Китай. Това бе градче-полуостров в делтата на Пърл ривър, което ми замязя на Созопол – огромно е единствено 30 квадратни километра.

Беше началото на декември, а там, на юг, бе трийсетина градуса – слънцето огряваше залива на Перлената река и морето блестеше като златно – по-късно разбрахме, че е от жълтата кал, която носи реката.

Не златното море, друго ме впечатли –  коледната декорация. На няколко места в градчето бяха пресъздадени древен картини на Исусовото Рождество – яслите със плява,  Божията майка с Младенеца, Бащата Йосиф, Тримата влъхви… Край тях – макети на домашните  животни – овца, крава, осел, и те кротки очевидци на Чудото.

В Макао елхи липсваха, по тази причина палми бяха украсени като коледни дървета.

Чак тогава аз, младеж – рожба на социализма, си дадох сметка какво честваме ние, християните, в края на декември. Не просто идващата Нова година, а Раждането на Божия наследник.

Едно същинско Чудо, каквото си нямахме у нас.

Тук го честваха без сняг и елхови клончета, без шейни и елени, без врява по пързалките.

И все пак градчето изглеждаше по-празнично, хората – по-ведри, а децата – доста по-радостни.

Впечатлен от видяното, си изпратих – на самия себе си, открита коледна картичка от Макао. На нея написах „ Бай Михале, тук е доста хубаво, аз оставам – ти, както искаш! ”. Подпис: Бай Михал.

Картичката дойде на домашния ми адрес три месеца, откакто се бях върнал в София.

Явно другарите от Държавна сигурност дълго са проучвали кой е този бай Михал, който е останал в далечно Макао, и кой е оня, отново бай Михал, адресат на картичката. Има ли връзка сред двамата? Дали вражеското разузнаване не праща от чужбина скришен код и шпионска шифрограма? Тогава бяха времена на шпиономания, Авакум Захов и Емил Боев бяха освен литературни, а и настоящи герои от „ тихия фронт ”.

С сътрудника Белчев се върнахме вкъщи към средата на декември и заварихме в София празнично раздвижване – на бул. „ Стамболийски ”, тъкмо пред министерството на културата, имаше егреци, блееха овчи стада, върху асфалта бяха разпилели бали плява. Но за разлика от Макао, това не бяха овчиците-макети, а същински животинки… Яки касапи  колеха пред очите на децата по някое шиле и го набучваха на чеверме. Вместо коледна декорация чевермета се въртяха на жарта, димяха скари. Софийският бул. миришеше на печени мръвки, от бъчви се лееше вино, а софиянци с червени носове подвигаха наздравици…

Какво честваха софиянци? Пишеше го на плакати: „ Десет години от Декемврийската стратегия на Българска комунистическа партия за повишение на виталното ниво на народа. ”

Печените мръвки и буретата вино бяха доказателството, че Партията-майка се грижи за нас, народа. Пък в Макао не пишеха благодарности към Партията, просто „ Merry Christmas “.

Пристигнал от един различен свят, гледах ужасяващ овцете пред Министерството на културата, блеещи в ръцете на касапите.

Тогава разбрах какво е Рождеството. Рождеството е цивилизация.

И не религията, а партийните доктрини са опиат за народа.

Припомням си това през днешния ден, когато виждам по какъв начин съветската, уж  православна християнска вяра, е станала част от партийна теория и служи служби по черкви и храмове за победа на съветското оръжие.

Същото това оръжие не желае да замлъкне дори за няколко  дни към Рождеството, а ще продължи да изстрелва своите смъртоносни ракети против мирни хора, лечебни заведения и електроцентрали.

Затова в „ тихата, свята нощ ”, когато ще чакаме да се роди Божият наследник, дано си помислим тъкмо за цивилизацията  – не е ли тя в заплаха и от кое място иде заплахата?

Михаил Вешим    
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!19ТАГОВЕ предходна статияВАШИЯТ КОМЕНТАР Моля въведете коментар!Моля въведете името си тук Запомни ме при идващ коментар

, 25.12.2022, 13:55
25.12.2022, 13:22
25.12.2022, 10:49
25.12.2022, 10:18
Последни публикации-25.12.2022, 14:40-25.12.2022, 13:55-25.12.2022, 13:22Партньори
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР