Разговорът за образование е най-важен. Това е разговор за бъдещето

...
Разговорът за образование е най-важен. Това е разговор за бъдещето
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: За година и половина са записани близо 40 000 деца в училище

Разговорът за обучение е най-съществен. Това е диалог за бъдещето на нашите деца, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев във Велико Търново. Заедно със своите заместници Таня Михайлова и Деница Сачева той се включи в гражданския разговор " Европа в нашия дом " във Великотърновския университет " Св.св. Кирил и Методий ". Платформата стартира с полемика за националните и локалните политики в образованието, заяви пресцентърът на МОН.

" Формулата за справяне с най-важните провокации е да сме в непрекъсната връзка и да работим дружно с институционалните сътрудници. Тогава има резултат ", е показал министърът за работата на екипите по Механизма за обсег на всички деца и възпитаници в просветителната система. За година и половина са записани близо 40 000 деца, само че по-важното е да се работи с тях всеки ден. Многочасовата работа на учителите е най-трудна и им е нужна поддръжка от всички институции, е декларирал Красимир Вълчев.

Министърът е подчертал, че се планува поддръжка за изобретателните учители и за развиване на културата на нововъведения в учебните заведения. " Това ще е същинската смяна в образованието - учителите да заобикалят обичайните модели на преподаване. Необходими са новаторски способи, с цел да се въвлекат в по-голяма степен децата в просветителния развой. Децата и учебните заведения са разнообразни, по тази причина би трябвало да търсим разнообразни запаси ", е декларирал той.

Министър Вълчев е подчертал и на посещаването на детска градина като основен фактор, изключително за тези деца, чийто майчин език не е български. Затова МОН ще поддържа с спомагателни образования тези деца.

" Когато приказваме за обучение в границите на гражданския разговор " Европа в нашия дом ", всеки би трябвало да знае какво получаваме като взаимност от страните в Европейски Съюз. 500 учебни заведения ще бъдат осъвременени през 2019 година с над 700 милиона лв. от Оперативна програма " Региони в напредък ", е споделил на полемиката ръководителят на парламентарната група на партия ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му е доста значимо тематиката " Образование " да бъде тематика, която сплотява всички.

" Винаги когато правиш една политика, най-важна е противоположната връзка. Когато гласуваме за мощна и обединена Европа, ще можем да се възползваме от нейната взаимност за осъществяване на националните политики ", е декларирал Цветан Цветанов. Според него " инвестицията в образованието е инвестиция в бъдеще и тя е в размер на 1 милиард и 380 милиона лв.. Важно е и достойното възнаграждение на труда на българския преподавател ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР