Разговорът за намаляване на ДДС не е от вчера. Но

...
Разговорът за намаляване на ДДС не е от вчера. Но
Коментари Харесай

Каква е реалната цена на агнешкото? Говори зам.министър Христанов

" Разговорът за понижаване на Данък добавена стойност не е от през вчерашния ден. Но ние в министерството на земеделието не можем да го решим, тъй като е в министерството на финансите. Но не би трябвало да забравяме горчивия опит на някои интервенции, които не доведоха до понижение на крайните цени ". Това съобщи заместник-министърът на земеделието Иван Христанов пред Нова тв.

По думите му, огромните промени за бранша могат да дойдат следващата година, когато влезе новият Странтегически проект. " До тогава може да се сътвори мостово финансиране, с цел да може производителите да устоят. Надяваме се да се вземе решение за понижаване на периода за заявките, с цел да можем да плащаме по-рано плануванаъа помощ за бранша от 144 млн. лв.. 

Очаквам още една мярка от другата седмица, която е за нотифицирани помощи от Европейска комисия ", сподели Христанов. 

По думите му, на всички места има периоди и процедури, които би трябвало да се съблюдават, по тази причина претенции от вида през днешния ден или на следващия ден би трябвало да платим, са на практика неприложими.

" Очакваме далавера във всички посоки, от Национална агенция за приходите са подготвени да реагират, от министерството на стопанската система - също.  В този сезон се търгуват огромни размери, това изкушава търговците. Спекула чакаме най-много при яйцата и агнешкото. Ще желаеме табели, които да разясняват произхода на месото. Българското е със наследник щемпел ", уточни Христанов.

Той изясни и за какво македонското агнешко е по-евтино от нашето:

" В Европейски Съюз се съблюдават редица правила, които не са лесни и това покачва цените. Тях не са длъжни да ги съблюдават производители от трети страни, по тази причина цените там са по-ниски. Но се готви равнене на разпоредбите - по този начин, че производител от трети страни, който желае да продава в Европейски Съюз, би трябвало да извършва същите правила ". 

Колко е обикновено да коства кг агнешко?

" Между 19 и 20 лв. е цената, която разясниха самите производители. Но би трябвало да се намесят и други органи, които да ревизират по веригата ", сподели Христанов. 

В повишените цени той вижда и  политически ползи - " ясно е, че нашите старания ще бъдат подценявани. В спекулата има и този миг, както видяхме с горивата и олиото ". 

По отношение на големия импорт на плодове и зеленчуци, Христанов цитира думите на лидсера на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ от форума на " Стандарт " - " Да! На българската храна " от петък,  който сподели, че проблемите в този бранш са наслагвани от 30 година " Имаме недобре работещ, с несъответстваща политика бранш за плодове и зеленчуци. Те би трябвало да са приоритет, с цел да забележим смяна ", уточни Христанов. 

За салмонелата, откриат в шоколадови яйца в Европа заместник-министърът сподели, че България е получила уведомление на 6 април. " Става въпрос за два продукта в 26 партиди. Повечето са изтеглени ". На среща с представители на веригите те са уверили, че всичко, каквото е трябвало, е направено. Христанов предложи търговци и консуматори да ревизират номерата на партидите на страницата на БАБХ.

" На границата с Капитан Андреево видяхме остро нарушаване на законите и наредбите. Конкретни компании вършат десетки милиони оборот, страната им е дала опция да станат златна кокошка. БАБХ там няма водеща роля, което основава предпоставки оператори да се облагодетелстват за сметка на страната. Там водеща роля има съответната компания наемател. Направена е инспекция за импортираните артикули, за благополучие не открихме нарушавания ", сподели още заместник-министърът на земеделието.

 

Всички вести от категория.
Вижте всички от Standartnews.com
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР