Разговаряме с Антоанета Василева, координатор на Националния център за безопасен

...
Разговаряме с Антоанета Василева, координатор на Националния център за безопасен
Коментари Харесай

Антоанета Василева: Онлайн безопасността на децата е отговорност на цялото ни общество

Разговаряме с Антоанета Василева, координатор на Националния център за безвреден интернет, по тематиките за онлайн сигурността на децата, пред какви провокации са изправени те в цифровата среда и какви са методите да ги предпазим.

Антоанета Василева е специалист в областта на правата на индивида, праватa на децата, борбатa с трафика на хора и дипломант в департамент " Политически науки " на Нов български университет, първи вицепрезидент на Експертната група за битка с трафика на хора към Съвета на Европа и член на УС на " Коалиция за медийна просветеност ". Тя е координатор в Националния център за безвреден интернет и дава отговор за програмата " Дигитално-медийна просветеност " в Асоциация " Родители " към този момент пет години.

Г-жо Василева, всички знаем, че интернет не е изцяло безвредно място за нашите деца. На какви опасности са изложени?

Сигналите при нас, в Центъра за безвреден интернет, демонстрират, че децата не престават да са доста уязвими. На Горещата ни линия за онлайн сигурност от началото на годината имаме съвсем 10 000 сигнала, като 90% от тях са за полова онлайн употреба на деца. На Консултативната ни линия за онлайн сигурност имаме над 200 съвещания на деца и родители, като най-вече са за онлайн тормоз, сексторшън, фишинг и разрушени профили. Наблюдаваме няколко съществено отрицателни трендове, като онлайн тормозът продължава да е водещ проблем за българското дете, следван от онлайн злоупотребата с деца от непознати в мрежата. Секстингът, който съставлява шерване сред младежи на интимни известия и изображения (включително видео), продължава да води и тази година до необятно разпространяване на злепоставящи фотоси на девойки и момчета над 13 година и потреблението им за изнудване, закани или обществено оскърбление. Възрастни злоупотребяват с деца в Мрежата като основават подправени профили в обществените мрежи и се показват за техни връстници, инфлуенсъри, влогъри или другари. Това може да докара до шерване на персонални данни, компрометиращи фотоси или срещи с непознати, което е изключително рисково.

Социалните медии и другите приложения за връзка са място за бързо разпространяване на неуместно наличие - език на омразата, принуждение, порно и опиати, както и дезинформация. Децата могат да бъдат изложени на такива рискове и да бъдат въвлечени в рисково държание по-често, в сравнение с можем да предположим или ни се желае.

Каква е ролята на родителите в построяването на познания за държанието в онлайн среда и какви запаси имат те, с цел да развиват своите знания по тематиката?

Родителите имат основна роля в построяването на знанията и държанието на децата в онлайн среда. Националният център за безвреден интернет прави образования за родители и тематични наставнически срещи, на които предоставяме информация за новите трендове, онлайн рисковете, по какъв начин да предпазят децата си, и на практика препоръки по какъв начин да реагират в проблематични обстановки. Тук желая да отбележа няколко съществени тематики и съвета, на които е добре родителите да извърнат внимание:

Образование и връзка: Най-важният дирек за отбраната на децата е да ги учим и развиваме уменията им да разпознават онлайн заплахите и да се оправят с тях. Разговаряйте с децата намерено за онлайн рисковете, които съществуват, обяснете им какво е несъответствуващото наличие, подправена информация и за какво е неприятна концепция да поддържат връзка с непознати в мрежата. Насърчете ги да ви споделят проблемите си и им покажете по какъв начин да се оправят с тях.

Установете правила и граници: Направете ясни правила за потреблението на интернет и обществените медии вкъщи и отвън дома. Определете време за потребление на устройствата и онлайн игри, изключително вечер. Създайте разпоредбите дружно и вие като родители също ги спазвайте (като да вземем за пример, когато вечеряте, не говорите, пишете, играете на телефона). Подчертайте значимостта на спазването на тези правила с образци, тъй че децата да ви схванат и да са стимулирани да ги съблюдават.

Инсталирайте наставнически надзор (за деца до 10-11 год./4 клас): Използвайте програмен продукт за наставнически надзор (като Family Link и ESSET), който да филтрира несъответствуващото наличие, да лимитира достъпа до избрани уеб сайтове и да управлява времето, прекарано на устройството или в дефинира приложения.

Активно родителско наличие : Наблюдавайте какво вършат децата ви в интернет, само че не ги шпионирайте. Подкрепете ги, като се интересувате от това, което вършат онлайн и им предложете помощ, в случай че се сблъскат с проблеми. Използвайте и най-малкия мотив да ги научите на нещо ново или да развивате уменията им да мислят сериозно и да разпознават рисковете. Разберете какви обществени мрежи и платформи употребяват децата и се запознайте със характерните опасности, свързани с тези приложения. Това ще ви помогне да им помагате по-ефективно и съответно.

Възпитавайте виновни цифрови жители : Научете децата да бъдат виновни онлайн и да се държат учтиво и почтително в интернет пространството. Нека схванат, че това, което разгласяват онлайн, може да има дълготрайни последствия за тях или за техните другари.

Изграждане на доверие: За да споделят свои терзания и проблеми децата, родителите би трябвало да основат отворена връзка, пространство за другарство, в което родителите да демонстрират схващане и поддръжка към децата, когато те се сблъскат с онлайн компликации.

Знание за заканите онлайн : Родителите би трябвало да се срещнат добре с онлайн заканите, измежду които онлайн тормоз, секстинг, неуместно наличие, подправена информация, фишинг, приключване на персонални данни, разтрошаване на профил/имейл и диалози с непознати в мрежата. Като схващат тези опасности, родителите могат по-ефективно да оказват помощ на децата си да се предпазят.

Реакция на проблематични обстановки: Важно е родителите да знаят по какъв начин да реагират съответно, в случай че децата се озоват в проблематични обстановки онлайн. Това включва поощряване на децата да споделят какво се е случило и дружно да създадат проект за справяне със обстановката. Важно е да дадат опция на детето единствено да се оправи, откакто създадат проекта дружно. Това ще му помогне да поеме отговорност за това, което му се е случило и ще му върне самочувствието, което постоянно децата губят при онлайн проблеми.

Забраните : Забраната на потреблението на интернет и обществени медии нормално не е решение, това съвсем постоянно води до доста неодобрение, прикрито потребление на мрежата и основаване на незащитени профили. Винаги е по-добре и родителите да бъдат интензивно ангажирани в онлайн живота на децата си и да им оказват помощ да се предпазят и да схванат по какъв начин да употребяват интернет отговорно.

Учене посредством прекарване : Образователният куиз на Yettel Digital Scouts подтиква интереса на децата за проучване на онлайн опасности и способи за безвредно държание. Това може да бъде потребен инструмент за родителите да насърчат децата да учат повече за онлайн сигурността и да се забавляват, до момента в който ревизират своите познания.

Съчетаването на обучение, връзка, доверие и поддръжка от страна на родителите може да помогне на децата да се оправят по-ефективно с онлайн рисковете и да изградят отговорно държание в интернет пространството.

Това сигурно са скъпи препоръки, на които да обърнем внимание. Има ли работещи решения, с които да направляваме онлайн средата на децата ни, като в същото време ги учим да бъдат независими и да взимат верните решения?

Има разнообразни способи, с които да направляваме онлайн средата на децата ни и да ги защитим, до момента в който ги учим да вземат верните решения независимо. Вече загатнах образованията, които вършим, както и богатия запас на интернет страницата ни: Safenet.bg. Но в действителност прелестен метод да развиваме уменията на децата е обществено виновната акция на Yettel - Digital Scouts, на която Националният център за безвреден интернет е сътрудник . Играта подтиква интереса на децата да учат повече за онлайн сигурността и развива уменията им да се защищават. Тя е интерактивен метод да се насърчи дейното присъединяване на децата в просветителния развой и да се забавляват, до момента в който усвояват значими познания. Може да бъде свалена от Гугъл Play и App Store, а от 28 август до 3 септември ще се организира петото издание на акцията. По време на играта деца и младежи ще опитат да се оправят с разнообразни провокации по тематиката за онлайн сигурността и ще получат още скъпи познания.

Искам да обърна особено внимание, че сигурността на децата онлайн е обща отговорност. Важно е всички ние - родители, учители, просветителни институции, публични организации и бизнеса като цяло, да търсим способи да предпазим нашите деца и да им оказваме помощ.

Това, че споделяме, че днешните деца се " раждат " с цифрови знания, постоянно по-добри от нашите, плюс или минус е, когато се опитваме да ги възпитаваме по какъв начин да бъдат деликатни в онлайн пространството?

Твърдението, че днешните деца се " раждат " с цифрови знания, постоянно по-добри от нашите, е отчасти правилно. Отглеждаме трето потомство деца, които не познават свят без интернет. Младите хора порастват в среда, в която цифровите технологии и интернет са необятно публикувани и интегрирани в всекидневието им. Те могат да се оправят добре с механически им аспекти, само че постоянно не са осведомени с онлайн опасности и етично държание. Децата могат да бъдат положителни консуматори на технологиите, само че да не осъзнават изцяло последствията от техните дейности в цифрова среда. За да бъдат децата деликатни в онлайн пространството, е належащо да схващат, че всяко деяние там може има действителни последствия и може да повлияе на тяхната известност и сигурност. Затова е от значително значение те да са осведомени и да разпознават добре онлайн опасности, както и методите сами да се защищават

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР