Разглеждането на делото на третия обвиняем, К.Х., беше отложено за

...
Разглеждането на делото на третия обвиняем, К.Х., беше отложено за
Коментари Харесай

Адвокатката на обвинения в тероризъм в Белгия българин: Много шум за нищо

Разглеждането на делото на третия обвинен, К.Х., беше отсрочено за 6 април заради проблеми в пандиза, които не разрешиха той да бъде доведен в съда, пише sudinfo.be.

Тримата мъже бяха задържани предишния понеделник по време на обиски в Завентем, Моленбек-Сен-Жан и Скарбек в белгийската столица.

Двама от тримата млади мъже, задържани предходната седмица в границите на антитерористично следствие в Брюксел, се явиха в понеделник следобяд пред съда, който реши да удължи предварителното им задържане с един месец.

Защитата на единия от обвинените, С.Р., е поискала неговото освобождение или слагането му под електронно наблюдаване.

" Това е доста фино досие, за която федералната прокуратура подвига доста звук за нищо ", разяснява юрист Лаура Давид. " Клиентът ми е упрекнат единствено в едно нещо. Дори и да е набожен, той не е радикализиран и няма безусловно никакви терористични проекти ", сподели юристът на българина.

Терористична организация

С. Р. е упрекнат от брюкселски съдия-следовател в присъединяване в активността на терористична организация, както и К. Х. - мъжът, чието дело е отсрочено.

Другото лице, А. Д., е обвинено в присъединяване в активността на терористична организация, подготовка на терористичен акт и разпространяване на известие за подбудителство към осъществяване на терористичен акт. Адвокатът му, Виржини Таелман, не пожела да разяснява.

Според федералната прокуратура тримата мъже са били задържани предишния понеделник по време на претърсвания в Завентем, Моленбек-Сен-Жан и Скарбек за приготовление на терористична офанзива. Смята се, че тримата обвинени са свързани и с основаната в Антверпен група от петима души, обвинена в опит за нахлуване против няколко полицейски сектора, както и против кмета Барт де Вевер.

" Има връзки сред двата случая, само че по-нататъшното следствие ще би трябвало да разкрие доколко двата случая са били преплетени ", съобщи представител на правосъдната власт. Двата случая се проверяват от федералната прокуратура, единият от съдия-следовател в Брюксел, а другият - от съдия-следовател в Антверпен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР