Раздробена кост на ръката и психическа травма, може би за

...
Раздробена кост на ръката и психическа травма, може би за
Коментари Харесай

Бавно се възстановява детето, нахапано от питбул през лятото в Самоков

Раздробена кост на ръката и психическа контузия, може би за цялостен живот. Това носи на 10-годишния Адриан от Самоков една елементарна разходка край реката. Именно там момчето е нападнато от питбул.

Историята ви разказахме през лятото. Какво е положението на детето през днешния ден и има ли правдивост и наказания за притежателя на кучето, разхождано измежду деца без намордник?

В един от най-горещите дни, в средата на лятото, Радослав взема решение да заведе дребния си братовчед на плаж край крайбрежията на река Искър. Отиват на място, известно като Учителския яз - едно от обичаните на жителите на Самоков. Малкият Адриан влиза във водата с други деца.

„ В края на деня, пристигна въпросният човек с кучето. Всичко стана доста бързо. Малкият излезе от реката и сега, в който излезе и си подвигна ръчичките от бента, кучето скочи и го захапа за ръката. Хората се уплашиха, децата се разпищяха. Много хора се включиха в помощта, тъй като аз не можах самичък да се оправя с кучето. То захапа свиреп и не пускаше ", споделя Радослав Малинов, братовчед на потърпевшото дете.

Черен питбул, с забележими белези по главата, евентуално от борби. Така Радослав разказва кучето, нападнало 10-годишния Адриан. Без намордник, държан на пай мотив, от който елементарно се освободило.

„ Скочих върху кучето и започнах да се боря с него. Да го блъскам, да го натрапвам, в опит да спася дребния. След може би 4-5 минути битка по някакъв метод, го освободих. Той пищеше, ръчичката му висеше, имаше кръв. Ако беше го захапал в някоя артерия? Нямаше просто да може да му помогне никой ", споделя Радослав.

Веднага се обадил на майката на Адриан и й споделил да отива към незабавното.

„ Как съм стигнала не си припомням. Само си припомням, че видях ужасно доста хора, които не познавах. Хора, служители на реда, детето пищи, доктори... ", споделя Ваня Лазарова, майка на потърпевшото дете.

После спомените на Ваня - майка на Адриан, се губят. След като оказали първа помощ на сина й в болничното заведение в Самоков, го изпратили към „ Пирогов ".

„ Докторите споделиха, че от самото ухапване, самият зъб чупи костта на детето и че би трябвало да се сложат игли, да се направи интервенция, с която да може да се закрепи костта. Самата кост е била надробена. От едната страна влиза зъба, от другата излиза. Най-голямото ми терзание беше да няма зараза, тъй като споделиха, че при децата изключително, инфекцията не приключва с добър край ", споделя Ваня Лазарова.

Пет месеца след случая, Адриан се възвръща постепенно, само че сполучливо. Благодарение на рехабилитаторите на „ Рилски състезател ", където момчето тренира баскетбол и на кондиционния треньор, който клуба му обезпечава. Надеждите са при започване на новата година, да стъпи още веднъж на игрището, паралелно до съотборниците си. Майка му обаче, желае още нещо. Стопанинът на кучето да бъде осъден, с цел да не се случва и с други деца това, което се е случило с нейното.

„ Това, което разбрах, е че той се занимава с развъждане на кучета. Човек с дълго престъпно досие. Свидетели има доста, задоволително очевидци има ", декларира Ваня Лазарова.

От Районната прокуратура в Самоков потвърдиха, че делото е импортирано в съда, само че нищо повече. Пред камерата ни, юристът на стопанина съобщи, че кучето се намира в подслон, а клиентът му - под домакински арест. Дълбоко съжалявал за случилото се, само че виновността му, по думите на юриста, не била директна, а плод на събитията.

„ Обстоятелства, които не са зависели от него и той не е бил в положение да ги предотврати. Това не може да го направи на 100% отговорен. Вероятно въпросното дете, в неговата нежна възраст, несъзнателно може да е предизвикало кучето. Моят клиент е от хората, които на пръв взор е невъзпитан човек, само че човек с доста добра душа и човек, който е доста съчувствен. Той в никакъв случай не би експлоатирал животно ", съобщи юрист Георги Аргиров.

„ Ако са нанесени междинни телесни повреди, тежки телесни повреди или е настъпила гибел на потърпевшия, законодателството планува наказателна отговорност за притежателя на животното. До 5 години може да се носи наказателна отговорност, в това число и санкция ", съобщи Явор Гечев, правозащитник и специалист по хуманно отношение към животните.

Според Явор Гечев, правозащитник и специалист по хуманно отношение към животните, през последните години случаите като този зачестяват. Причината обаче не била в законодателя, който си бил приключил работата. Проблемът бил в предварителната защита и размития, по думите му, надзор сред общините, Агенцията по храните, полицията и прокуратурата. Контрол, който би следвало да мине под една шапка.

„ Община Самоков, на чиято територия се е случил случаят, там за цялата 2021 година, по данни на общината, има осъществени 4 инспекции. Но картинката е такава освен в Самоков, такава е в цялата страна. Това, което би трябвало да се случи преди всичко, е да има прецизен надзор върху развъждането на животни. Следващата стъпка е надзор върху търговията с кучета. И не на последно място би трябвало да има надзор върху притежателите. И би трябвало да има даже, а това го има в доста страни, условие за нещо като шофьорска брошура за притежателя. Тоест, когато човек отглежда куче над избрани размери, от избрана порода, този човек да минава през несъмнено узаконяване ", съобщи Явор Гечев.

„ Взе си кучето и избяга. Нищо не сподели, не се извини ", споделя Радослав.

„ Нито ме е търсил, нито е правил опити да се свърже с мен. Наистина се надявам да се стигне до ефикасна присъда ", съобщи Ваня Лазарова.

„ Да си понесе отговорност! Ако е същински мъж, най-малко това да направи ", желае Радослав.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР