Разделенията сред европейските социалдемократи предизвикват неяснота дали Урсула фон дер

...
Разделенията сред европейските социалдемократи предизвикват неяснота дали Урсула фон дер
Коментари Харесай

Испанска медия: Разделенията сред социалистите в ЕП правят неясен изхода от днешния вот за лидер на ЕК

Разделенията измежду европейските социалдемократи провокират неизясненост дали Урсула фон дер Лайен ще бъде определена за председателка на Европейската комисия на днешния избор в Европейския парламент в Страсбург, написа испанският в. "Паис ".

Кандидатката предприе през вчерашния ден атака, с цел да притегли социалисти и либерали с амбициозни оферти в областта на битката против климатичните промени, на стопанската система и институционалната промяна, с цел да си набави нужните 374 гласа, по опция от проевропейски партии. Новите задължения, които пое, няма да са задоволителни да разсеят несигурността: няколко социалистически делегации, в това число немската, не престават да отхвърлят нейната кандидатура, прибавя испанското издание.

Фон дер Лайен разгласи, че ще напусне поста министър на защитата в кабинета на Ангела Меркел, без значение дали бъде определена, или не. Тя приготвя тирада, която ще изнесе пред Европейския парламент в опит да стане първата жена ръководител на най-емблематичната институция на общността от нейното основаване през 1958 година. Фон дер Лайен обаче към този момент няма зад тила си нищо повече от 182-та гласа на личната си групировка, Европейската национална партия.

След като Зелените отхвърлиха да я поддържат, кандидатката опита да си обезпечи поддръжката на социалдемократите (154 евродепутати) и либералите от "Обнови Европа " (108). Но и двете групи ще вземат решение след речта, която ще произнесе тази заран кандидатката. Готовността на германката да даде повече време на Обединеното кралство може да накара английските либерали (21) да отдръпват възраженията си, а желанието й да назначи двама авторитетни заместник-председатели може да повлияе на позицията на либералката Маргрете Вестагер.

Основното предизвикателство остава привличането на социалдемократите. Фон дер Лайен се съгласи да поддържа някои от най-важните промени, които социалистите и тяхната парламентарна лидерка Ираче Гарсия желаят от месеци. Една от тези промени е спомагателното обезпечаване за претовареност в общността, което се трансформира в съществена цел за немските, испанските и португалските социалдемократи. Германката предлага и по-гъвкаво пояснение на фискалните правила, което се счита за жест към Испания, Италия, Португалия или Гърция, които се наложи най-стриктно да приложат ограничения за строги икономии.

С търсенето на тази поддръжка кандидатката пробва да не зависи от евроскептичните обединения - Европейските консерватори и реформисти (където са евродепутатите на полската партия "Право и правдивост " и на испанската "Вокс ") или "Идентичност и народна власт " (групата на Матео Салвини и Марин Льо Пен), показва "Паис ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР