Разбирателство първо по три закона, после ще видим. Така може

...
Разбирателство първо по три закона, после ще видим. Така може
Коментари Харесай

ГЕРБ и новата коалиция обсъждат закони, промени в Конституцията, но не и правителство

Разбирателство първо по три закона, след това ще забележим. Така може да бъде систематизирана сделката сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България ", като новата коалиция прецизира, че в тази визия не се включва поддръжка за държавно управление с мандат или присъединяване на партията на Бойко Борисов. Това се разбра на втория ден от блокираната работа на Народното събрание поради липса на болшинство за избор на ръководител.

Договорката по таман три закона: за промяна на антикорупционната комисия, за механизъм за следствие на основния прокурор (част от Плана за възобновяване и устойчивост), за домашното принуждение, ще отключи опцията да се избере какъв да е отпред на Народното събрание. В предходния (48-и) парламент.

Как ще бъде определен ръководител: дали ще е претендентът на ГЕРБ Росен Желязков или ще има съглашение за периодично повтаряне (ротация) с представител на " Продължаваме промяната - Демократична България ", не е контрактувано. Избирането на ръководител ще даде опция Народното събрание да стартира да приема закони, само че и на президента да стартира конституционната процедура по съвещания с партиите и връчване на първия опит (мандат) за сформиране на държавно управление.

Междувременно ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " желаят да приказват за правосъдна промяна с промени в Конституцията, както и да уточнят лист със закони, с които Народното събрание да се занимае в първата си сесия, до 1 август. Тази част от желанието няма по какъв начин да се случи, в случай че не се избере постоянно държавно управление, тъй като при липса на такова президентът би трябвало да разпусне Народното събрание. Друга опция е президентът още веднъж да разтегля конституционната процедура, само че до момента Румен Радев дава знаци, че няма желание да прави това. Видео вижте в края на публикацията

Откъде промени в Конституцията

В предишното Народно заседание беше образувана комисия, която да разиска промени в Конституцията, само че тя по този начин и не заседава. Днес (13 април) Движение за права и свободи възроди диалога за свои оферти за промени в региона, които.

Промени в Конституцията, които засягат правосъдната система, са изключително сензитивна тематика за " Демократична България ", откакто през 2015 година станаха мотив Христо Иванов в държавно управление на Бойко Борисов. Тогава ставаше дума за смяна в разпределението на квотите в магистратската и парламентарна квоти в съдийската и прокурорската колегии на Висшия правосъден съвет.

На въпрос на " Дневник " дали диалозите сред ГЕРБ и новата коалиция по тематиката в този момент значат, че партията на Борисов към този момент е подготвена да одобри концепцията на " Демократична България " за промени в Конституцията, както и механизъм, който да разреши промяна на основния прокурор, Христо Иванов отговори по този начин: " Аз не мисля, че тук приказваме за наши и ваши промени. Става дума за интернационалните стандарти, които са ясни за всеки виновен политик. Това, че в този момент има прозорец, в който можем да пристъпим към работа по тези задания, е заслуга на всички. Но ще си приказваме за заслуги, когато има обява в " Държавен вестник ". Досега сме почнали работа по общи европейски стандарти, а не по планове на някоя политическа групировка ".

А за държавно управление какво

Като цяло позициите на ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " по какъв начин да се избере постоянно държавно управление остават непроменени: ГЕРБ желае коалиция с министри и от двете обединения, " Продължаваме промяната - Демократична България " отхвърля поддръжка за мандат на партията на Борисов и при своя опит ще предложи лично държавно управление, което всяка друга групировка може да поддържа, в случай че по този начин реши.

" Имаме опция за разговор. Само преди месеци това не беше допустимо, да не приказваме за преди години. Това е съгласно нас стъпка в вярната посока: да върнем положителния звук, да обсъждаме значимите за страната цели ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Голяма стъпка е, че към този момент имаме общи цели. Надявам се, че това е и стъпка в посока за образуване на болшинство, което да излъчи постоянно държавно управление
 Десислава Атанасова,
ГЕРБ

" Целта ни е да пристъпим поетапно пускане на обособените детайли на парламентарната република. Започваме с уточняването на нужния най-малко от национални задания, по които всички сме съгласни. Опитваме се да ги използваме като основа да проработи Народното събрание. След което да пристъпим към лъчение на бюджетна, правна и конституционна комисия. Конституционната промяна в региона на правораздаването, особено за Висшия правосъден съвет и прокуратурата, тъй че те да станат деполитизирани и неутрални, е тематика, без която страната не може да продължи напред ", сподели Христо Иванов от " Демократична България ".

Дали тези стъпки са първи стъпки, зависи от това дали ще можем да създадем втори и трети стъпки. А това все още никой не може да каже
 Христо Иванов,
" Демократична България "

" Сега се опитваме да осъществим максимума, който е вероятен в тази настройка и по тази причина, споделям изрично, не обсъждаме взаимно държавно управление. Всякакви опити да се внуши, че това в този момент е тематика, са несъстоятелни. Сега обсъждаме законодателна стратегия, защото с това се занимава Народното събрание ", сподели Николай Денков от " Продължаваме промяната ".

 Десислава Атанасова и Росен Желязков от ГЕРБ, Николай Денков и Христо Иванов от
© Георги Кожухаров

Десислава Атанасова и Росен Желязков от ГЕРБ, Николай Денков и Христо Иванов от " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР