Разбирате ли какъв дисонанс се получава в момента - В

...
Разбирате ли какъв дисонанс се получава в момента - В
Коментари Харесай

Константин Стаменов: България не може да върви срещу течението

„ Разбирате ли какъв дисонанс се получава сега - В Съединени американски щати вкараха от преди няколко месеца Закон за понижаване на инфлацията, с цел да привлекат високотехнологични компании. Европейски Съюз се готви да откри отговор, с цел да не изтекат всички вложения към Съединени американски щати. В този миг нашият финансов министър оповестява, че ще взима налог със задна дата. Това ще отблъсне всевъзможни вложения. Вместо да вървим в посока на развиване, ще вървим в посока на стесняване ". Това съобщи ръководителят на Комитета по енергетика към КРИБ Константин Стаменов в студиото на „ Денят онлайн " по NOVA NEWS.

Повод за думите му е информацията от финансовия министър Росица Вълкова за въвеждане на еднократна солидарна вноска за второто полугодие на 2023 година - така наречен „ Данък облага ". Освен това се планува и 100% дял от всички обществени предприятия след приспадане на счетоводна загуба и нарастване на ТОЛ такси.

Големи компании към този момент обявиха, че ще пренесат бизнеса си в Съединени американски щати, изясни Стаменов. „ Аз съм уверен, че с тази мярка няма да решат бюджетните си разноски. България не може да върви против течението. Как може в Европа да мислят по какъв начин да подтикват вложенията, ние споделяме - „ ще вземем свръхпечалбите ". Ако някъде има свръхпечалби, дано ги вземат ", сподели представителят на КРИБ.

Той е уверен, че с сходно решение сивата стопанска система ще се усили, а огромни компании ще се изнесат от България. „ Вижте какъв брой от огромните предприятия са чисто български ", прикани представителят на работодателите.

Той описа, че са предложили диференциация за обезщетенията по време на ковид, само че това не е било признато. Компенсациите не пристигнаха от бюджета, те са от свръхпечалбите на електропроизводителите. „ Имаше резултат - износът за България м.г. имаше 35%. Ако нямаше тези обезщетения, щяхме да сме в противоположната догадка, не в този момент да търсим в допълнение личен състав ", изясни представителят на КРИБ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР