Разбираемо е защо СПИН е изглеждало като толкова мистериозно и

...
Разбираемо е защо СПИН е изглеждало като толкова мистериозно и
Коментари Харесай

От кой град е започнала ХИВ пандемията и как?

Разбираемо е за какво СПИН е изглеждало като толкоз мистериозно и ужасно заболяване, когато американски медици се сблъскват с него преди 35 години. Болестта лишава млади, здрави хора от мощната им имунна система и ги оставя уязвими и слаби. И като че ли се появява от нищото.

Днес знаем доста повече за това по какъв начин и за какво ХИВ – вирусът, причиняващ СПИН – се е трансформирал в световна пандемия. Несъмнено проституцията е съдействала за нея. Но не по-малко значима е била ролята на търговията, колапса на колониализма и социоплитическите промени на 20-и век.

Разбира се ХИВ не се е появил от нищото. Вероятно е почнал като вирус, засягащ маймуни и горили в западните елементи на централна Африка. От там той се е трансферирал на хора, евентуално консумирали инфектирано месо. Някои хора носят версия на ХИВ, близка до тази, откривана у черни мангабей маймуни да вземем за пример. Но този ХИВ, пристигнал от маймуните, не се е трансформирал в световен проблем.

По-близко сме до горилите и шимпанзетата, в сравнение с до маймуните. Но даже когато ХИВ се е трансферирал по човешките популации от тези горили, той не е бил широкоразпространен риск за здравето.

ХИВ от горилите нормално принадлежи към вид вирус ХИВ-1. Той е наименуван ХИВ-1 група О, като случаите със инфектирани с него хора са съсредоточени най-вече в западна Африка.

Всъщност единствено една форма на ХИВ се е популяризирала световно, откакто е тръгнала по хората. Тази версия, евентуално произлязла от шимпанзетата, се назовава ХИВ-1 група М. Повече от 90% от инфектираните с ХИВ носят този вирус. Това повдига очевидния въпрос: Какво толкоз му е специфичното на ХИВ-1 група М?

През 2014г учените стигат до неочакван отговор: евентуално няма нищо изключително при група М.

Дори не е по-заразна, както може да се чака. Всъщност наподобява, че тази форма на ХИВ просто се е възползвала от събитията и за разпространяването й са съдействали екологически, а не еволюционни фактори.

Нуно Фариа от Оксфордския университет и неговите сътрудници са основали нещо като родствено дърво на ХИВ, откакто са разгледали многообразие от ХИВ геноми, събрани от към 800 инфектирани индивида от централна АФрика.

Геномите развиват нови разновидности със устойчиво движение, тъй че сравнявайки две секвенции и преброявайки разликите, учените са съумели да открият по кое време двете са делили общ предходник. Тази техника се употребява необятно, в това число и при изчислението, че общият ни предходник с шимпанзетата е живял преди 7 милиона години.

РНК вирусите като ХИВ еволюират 1 милион пъти по-бързо от човешката ДНК. Това значи, че молекулярният часовник на ХИВ тиктака доста бързо. Толкова бързо, че Фариа и сътрудниците му са разкрили, че ХИВ геномите споделят общ предходник, съществувал преди не повече от 100 години. Пандемията от ХИВ-1 група М евентуално е почнала през 20-те години.

След като са знаели от кое място е взета вяска ХИВ проба, учените са съумели да проследят произхода на пандемията до избран град: Киншаса, през днешния ден столица на Демократична република Конго.

От там нататък, те са сменили тактиката и са се обърнали към историческите мемоари, с цел да открият за какво ХИВ болестта в един африкански град през 20-те години е дала началото на пандемия. Така бързо става ясна евентуалната последователност на събитията.

През 20-те години Конго е белгийска колония и Киншаса – тогава Леополдвил – таман е станал столица. Градът се трансформира в доста атрактивна дестинация за млади работещи мъже, преследващи своите фантазии, като по този начин притегля и проститутките. Вирусът стартира да се популяризира бързо из популацията.

Не остава затворен в града. Учените са разкрили, че столицата на белгийско Конго по това време е един от най-добре обвързваните градове в Африка. Възползвайки се от голямата железопътна мрежа, употребена от стотици хиляди души всяка година, вирусът доближава градове на 1500км единствено за 20 години.

Всички предпоставки за гърмеж на инфекциията са на разположение през 60-те години. В началото на това десетилетие се случва друга смяна.

Белгийско Конго става самостоятелна страна и се трансформира в примамливо място за работа за френско говорящите, в това число за Хаити. Когато тези млади хаитянци се връщат вкъщи след няколко години, те отнасят със себе си особена форма на ХИВ-1 група М, наречена „ подвид B “.

Вирусът идва в Съединени американски щати през 70-те, тъкмо когато половата гражданска война и хомофобските придвижвания водят до централизация на гей мъже в космополитни градове като Ню Йорк и Сан Франциско. Още един път ХИВ се възползва от социополитическата обстановка, с цел да се популяризира бързо в Съединени американски щати и Европа.

Няма причина да се счита, че други подвидове на вируса не са можели да се разпространят също толкоз бързо, колкото подвид В, в случай че са били на разположение сходни условия.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР