Разбира се ,че уведомяваме клиентите ни за техните права и

...
Разбира се ,че уведомяваме клиентите ни за техните права и
Коментари Харесай

Фирмата, продаваща „вечната парочистачка“: Спазваме законовите разпоредби, написани в ЗЗП


„ Разбира се,че уведомяваме клиентите ни за техните права и отговорности “, твърдят от „ Еко Стийм “

Миналият месец Ви разказахме за сигнал до Tribune.bg по отношение на неспособност клиенти да върнат парочистачка на компанията „ Еко Стийм “, макар законовия период от 14 дни. Тогава потърсихме „ Активни консуматори “, при които се оказаха още няколко сходни сигнала.Пловдивската компания с клонове в страната предлага продуктите си по скица - позвъняване за анкета, подарък гратис почистване и проява в дома. Така след няколко часа, омайни думи и извънредно предложение „ единствено за теб “ се оказваш с артикул за над 3 000 лв.. Според търговеца стоката била употребена и от хигиенични съображения не можела да се върне. Попитахме шефа Стоян Божковзащо скъпите им артикули остават постоянно на потребителя и на каква законова база отхвърлят да одобряват уреда си назад. 

1.Имате ли процедура да не връщате закупените уреди в 14 -дневния период, макар поръчките на вашите клиенти? Защо? На какво съображение? Как вършиме разлика сред тест и приложимост на уреда? Отварянето приложимост ли е?

Практиката ни е да съблюдаваме законовите разпореждания, такива каквито са написани в Закон за защита на потребителя. Всеки клиент има права, произлизащи от цитирания закон, само че също по този начин има и условия записани там, които би трябвало да са спазени, с цел да може клиентът да се възползва от правата си. Искаме да ви споделим най-отговорно,че от всички утвърдени поръчки за връщане сред 90-95 % не дават отговор на изискванията записани в закона, с цел да бъде върнат продуктът. Основанието да бъде отказана поръчка за връщане на продукта е, че уредът, приставките или консумативите не дават отговор на положението, в което би трябвало да бъдат върнати, а точно – нови, без следи от приложимост, без продуктът да е употребен по предопределение и същият, в същото положение да може да се предложи на различен клиент като нов. Все неща, които са написани в закона или разказани в общите ни условия, с който клиентът ни е осведомен. Разбира се, че вършим разлика сред тест и приложимост. Дори можем да кажем,че сме една от дребното компании които разрешават съответният артикул да бъде тестван от самия клиент, пробван от самия клиент и то не някъде в някой шоурум, а там, където ще бъде употребен по-късно самият апарат – в дома на клиента.

Нека да ви разясним малко по в детайли за това: „ Клиентите ни не си поръчват „ нещо „ забелязано в интернет, телевизия или са чули за него от някъде, вземат го и когато им дойде и го тестват виждат,че няма да им прави работа. Или не е това, което са очаквали и вземат решение да го върнат. Напротив!!!! При нас първо клиентът вижда в дома си какво може уредът, тества го самичък, съответно в своя дом на своето обзавеждане, на повърхностите, който има в дома си и тогава взема решение, че уредът ще му прави работа, ще е потребен за семейството му и си го поръчват. Това се случва сред час и час и половина в дома на клиента с демонстрационен апарат и в доста огромна част от  случаите доставката на новият апарат се прави на другият ден по този начин,че в тези случай не може да става дума и за прочувствено решение . И единствено за съпоставяне всяка една покупка е прочувствена, не подвластно на какво е - облекла, обувк, кола,а даже и почивките, които си резервираме. Разбира се, че отварянето не е приложимост. Всички уреди, които са били отворени и тествани, че работят, без да са тествани по предопределение със поръчка за връщане,то тя е била почетена. Във тази връзка дано да ви зададем един въпрос: Вие на следващия ден си поръчвате нашия апарат и ние ви носим апарат, върнат от клиент и ви кажем (както ни споделят клиентите): „ Този апарат е нов, единствено един, два или три дни е употребен, единствено една забрадка е изцапана, единствено малко е почистена банята, пода,тоалетната и така нататък само че той е нов “. Вие персонално ще се съгласите ли да го вземете? – Мислим,че отговорът е еднопосочен, както на всички до в този момент,на които сме го задавали този въпрос!

2.Предупреждавате ли клиентите по време на покупка какви са техните права и отговорности? Твърди се, че в Общите условия не е упоменато при какви условия се губи правото на отвод?

Разбира се,че уведомяваме клиентите ни за техните права и  отговорности . На всички клиенти е предоставена информацията, която е изискуема по закон. За наше страдание клиентите съвсем постоянно икономисват доста от информацията, която имат. Имаме случаи, в които в жалбата си клиент цитира миналата точка от Общите условия и идната, само че тази, в която е упоменато при какви условия губят правото си на отвод, не са я видели.

3. Има ли уреди, които са сполучливо върнати при вас? Каква е процедурата?

Да, несъмнено. Ние съблюдаваме всички условия и разпореждания на Закон за защита на потребителя. Ние от „ Еко Стийм 2017 ЕООД “ заявяваме, че имаме единствено под 5% от продажбите и доставените уреди са със поръчка за връщане. Това значи, че методът на реклама и предложение са верни.

Което значи,че клиентите са взели осведомено решение за покупка. Което значи, че уредът покрива всички стремежи и потребности както при рекламата.

4. С какво вашата парочистачка е по-различна от останалите в комерсиалната мрежа, които могат да се връщат в магазините

Нашата парочистачка няма нищо общо с парочистачките в комерсиалната мрежа. Нито като налягане, нито като температура, нито като детайли и елементи, от които се създава и най-важното, нито като качество и варианти на работа, и разчистване и стерилизация. В магазинната мрежа също има парочистачки на стойност 3 и над 3 000 лева и по мнения от клиенти не правят същата работа.

Нека да ви опиша в резюме един персонален образец, а имаме доста такива:

„ Декември месец 2021 година звъни ми телефона –„ Здравей, обажда се ………… ( дама), пребивавам ………………., показвахте ми уредаоктомври месец

Аз: „ Да,здравейте! –

Тя:„ Да ви кажа какво направих, отидох на другия ден в магазина и си купих най-скъпатапарочистачка, която имаше 800-900 лева + консумативи общо 1200-1300 лева. Цял денчистих и след два дни я върнах, но тя не прави нищо от това, което ми показахте вие,

някакви магии ли вършиме? Върнах уреда, консумативите не можеш да гивърнеш и в този момент си имам елементи за 300-400 лева Каква е отстъпката в този момент за Коледа завашия апарат?

От тогава този клиент си има нашия апарат и „ Да “- нямат нищо общо!

Всеки един апарат може да се върне, стига да са спазени условията, разказани не от нас в Закон за защита на потребителя. Там е разказано доста ясно по кое време може да се върне, по кое време не може да се върне, в случай че може в какво положение би трябвало да е и т.н. Всеки един клиент има права, само че също по този начин има и отговорности. За страдание клиентите четат единствено правата си, а другото - не.

И отново споделяме -  при единствено под 5 % претенции за отвод значи, че си вършим работата вярно и клиентите ни са удовлетворени от нас и от уреда. Ние съблюдаваме всички права и задължени,  произтичащи от Закон за защита на потребителя.

 

От Tribune.bg изпратихме проблема на 20 април до КЗП с въпроси за практиката на компанията и има наложени наказания против нея. Все още обаче нямаме отговор.  

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР