Районната прокуратура в Стара Загора внесе в съда обвинителен акт

...
Районната прокуратура в Стара Загора внесе в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

Прокуратурата: 18 пъти е рязал Дебора с макетно ножче Георги Георгиев

Районната прокуратура в Стара Загора внесе в съда обвинителен акт по отношение на 26-годишния Георги Георгиев за насилието над Дебора. Документът е от 31 страници, от него излиза наяве, че обвиняванията по отношение на Георгиев са три.

Първото е за това, че на 26 юни 2023 година в Стара Загора, с особена свирепост, посредством нанасяне на удар с пестник в региона на главата и посредством нанасяне с макетно ножче на 18 на брой порезни рани по тялото е предизвикал на 18-годишната потърпевша Дебора Михайлова междинна телесна щета, което е довело до разстройство на здравето, краткотрайна заплаха за живота и обезобразяване на части от тялото. Деянието е осъществено по изключително непосилен метод за потърпевшото лице. Законодателят за това закононарушение е планувал отнемане от независимост от 2 до 10 години, в случай че в съда бъде потвърдена виновността на мъжа.

Второто обвиняване е за това, че на 26 юни 2023 година в град Стара Загора в апартамент принудил потърпевшото лице да претърпи нещо обратно на волята си – остригал част от косата в региона на лявата половина на главата с електрическа машинка, като използвал за това мощ, изразяваща се в нанасяне на удар с пестник в региона на лицето. За това закононарушение законодателят е планувал отнемане от независимост до 6 години.

Третото обвиняване е за това, че от началото на месец април 2023 година до 25 юни същата година в град Стара Загора и град Казанлък в изискванията на продължавано закононарушение на 6 пъти се е заканил с ликвидиране по отношение на потърпевшото момиче и това заканване и това заканване би могло да възбуди състоятелен боязън за реализирането му. За това закононарушение, в случай че бъде приет за отговорен, Георгиев може да бъде лишен от независимост до 6 години.

На брифинг в Стара Загора от Районната прокуратура дадоха някои детайлности по случая. По следствието са направени 6 експертизи, взели участие са над 20 движимости лица. Само съдебно-медицинската експертиза, осъществена в Пловдив, е от 150 страници, бе обявено по-рано. А правосъдният доктор доктор Теодор Стаматов, който направи първата експертиза на Дебора, сподели, че е преброил по тялото й 400 шева и 21 порезни рани.

Сега следва в двумесечен период Районният съд в Стара Загора да насрочи разпоредително съвещание по делото. Обвиняемият Георгиев е в арест с мярка за неотклонение „ задържане под стража “, наложена му по обвиняването за опасност за ликвидиране.

След внасянето на обвинителния акт районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова направи следния коментар пред публицисти:

„ Обвиненията са за осъществени закононарушения, които са свързани с принуждение, с насила, с причиняване на голям брой телесни увреждания и закани с ликвидиране по отношение на 18-годишното момиче. По време на цялото следствие сме се стремели да оповестяваме всички по-важни стъпки при събирането на доказателства. Считам, че напъните на наблюдаващите прокурори и проверяващите служители на реда дадоха резултат в един къс период за едно такова следствие, което е от фактическа трудност.

Екипната работа и положителното взаимоотношение сред правоохранителните институции може да докара до добър резултат, какъвто считам, че е този. Считам, че както е по закон, се организира едно всестранно, обективно и цялостно следствие по случая. Нищо, съгласно мен, не е подценено, всичко е оценено при следствието. Събраха се, съгласно нас като прокурори, задоволително доказателства за предаване на лицето на съд.

Въпреки нееднократните претенции за промяна на подсъдимостта по делото, благодаря на управлението на прокуратурата, че ни гласоподава доверие ние да довършим работата по това произвеждане. Още повече, че се справихме със случая. Благодаря и на представителите на Министерство на вътрешните работи, който участваха в следствието.

Накратко – в къс период за следствие, пет месечен, се събраха доста доказателства, тежки и сложни експертизи бяха направени, наблюдаващите прокурори и проверяващите органи всекидневно и настойчиво работеха по случая, тъй че през днешния ден да можем да предадем обвиненото лице на съд. Вече влизаме в правосъдна фаза на производството. От тук нататък следва едно спортно произвеждане, при което ние като обвинители, ще представим доказателства, надлежно отбраната също ще даде такива. Заключителният акт ще бъде на съда. Аз съм сигурна, че наблюдаващите прокурори Калайджиева и Косева няма да спрат по този начин настойчиво да работят по случая и да се стигне до едно заслужено наказване “./24 часа

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР