Районната прокуратура в Сливен се самосезира по журналистически материали за

...
Районната прокуратура в Сливен се самосезира по журналистически материали за
Коментари Харесай

Прокуратурата се самосезира по случая с вързаните бебета в МБАЛ-Сливен

Районната прокуратура в Сливен се самосезира по журналистически материали за нечовешко отношение към бебета в педиатричното поделение в МБАЛ " Иван Селимински ", оповестиха от държавното обвиняване.

 Майки алармират за вързани бебета в Сливенската педиатрия Виж още

Проверката е предоставена на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в града на сините камъни и тя би трябвало да завърши в период от 30 дни. Криминалистите би трябвало да снемат пояснения от всички, имащи отношение към случая и да се изиска относимата към проблема болнична документи.

След привършване на инспекцията събраните по нея материали ще бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Сливен, който е способен да реши дали са налице задоволително данни за осъществено закононарушение.

Държавната организация за протекция на детето се самосезира и назначи инспекция в регионалната болница в Сливен. Повод за самосезирането и инспекцията са медийни изявления за връзвани за креватчетата бебета в педиатрията на болничното заведение.

Проверяващите от Главна дирекция " Контрол по правата на детето " към ДАЗД също ще инспектират лечебното заведение и при определяне на нарушавания по отношение на съблюдаване правата на детето, ще издадат актове по реда на Закона за протекция на детето, оповестиха от Държавната организация " Закрила на детето ". При определяне на нарушавания, чиновниците на ДАЗД ще дадат и наложителни наставления за отстраняването им, след което лечебното заведение ще предстои на следваща инспекция дали са изпълнени всички наставления.

Сигналът до медиите бе подаден от възмутени майки, които изпратиха видеоклипове от педиатричното поделение на регионалната болница в Сливен, на които се вижда по какъв начин дребните деца са оставени без лекарски контрол по цяла нощ, вързани за ръцете и за краката.

" Децата се връзват, с цел да се предпазят от пострадвания на абоката, ясно е, че няма по какъв начин при тях да има някой по 24 часа. Тук обаче приказваме и за отношение. Имаше едно бебенце на три месеца със тайни в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му направи усещане. Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, само че нямаше по какъв начин, като беше вързано и също така се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към здравно лице. Намерихме една сестра, а реакцията й беше неодобрение. Влезе вътре и затвори вратата, с цел да не се чува ревът на бебето ", споделя Мария Георгиева - една от майките, които подават сигнала.

Ръководството на МБАЛ " Д-р Иван Селимински " излезе в публична позиция по проблема, като изрази своето надълбоко оскърбление за изказванията, които уронват престижа на болничното заведение.

Със заповед на шефа доктор Васислав Петров е назначена вътрешна инспекция, а РЗИ и други институции също са сезирани по случая.

" В лечебните заведения е процедура да се ползва имобилизиране /връзване/ на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лекуване в болница. Причината е, че децата не могат да пазят системите си сами и по този метод се предотвратяват физически контузии, свързани с непрекъсната промяна на абокати. Прави се само и единствено в интерес на децата, тъй като по този метод не могат да се наранят и не се постанова непрестанно да се търси венозен източник. Имобилизацията е типична за реанимационните отделения и за деца, които постъпват без компаньон. Същите са на мониторен надзор, инфузионна терапия и кислородолечение ", написа в позицията на лечебното заведение.

От болничното заведение допълват, че когато има признати деца без наличие на родител, не е по виновност на отделението по педиатрия.

" В наш интерес е да одобряваме децата, дружно с техните майки, тъй като те поставят грижи и оказват помощ на личния състав. Има случаи, в които майките не могат да останат, защото се грижат за други деца. В момента в болничното заведение се лекува дете, което има още девет братя и сестри. Има и случаи, в които децата се оставят в отделението и от време на време с месеци никой не ги търси и прибира ", споделят още от управлението на МБАЛ " Д-р Иван Селимински ".

По публични данни сега Детското поделение е с огромна натовареност и понижен личен състав поради заболели от Covid-19 медицински сестри и лекари, а местата в интензивния бранш са изчерпани.

От лечебното заведение акцентираха, че при тях се лекуват деца освен от Сливен, само че и от Ямбол, Бургас и Сунгурларе, като за 2021 година през отделението са минали 1309 пациенти.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР