Районна прокуратура – Варна предаде на съд 44-годишен мъж, обвинен

...
Районна прокуратура – Варна предаде на съд 44-годишен мъж, обвинен
Коментари Харесай

Районна прокуратура – Варна даде на съд мъж, присвоил пари от дарения за болно дете

Районна прокуратура – Варна съобщи на съд 44-годишен мъж, упрекнат за това, че присвоил пари от дарения за болно дете, оповестиха за Moreto.net от институцията.

Обвиняемият присвоил непознати пари, които владеел, благосъстоятелност на малолетно момиче, представлявано от родител – закононарушение по чл.206, ал.1 от Наказателен кодекс.

В средата на месец март 2021 година, обвиненият Я.Г. видял пост в обществена мрежа, чиито създател разказвал за болното си дете, което се нуждае от незабавно лекуване в чужбина. Сумата за лекуването била непостижима за дамата, защото отглеждала сама своята щерка. Мъжът показал предпочитание да помогне, като преведе парична сума на детето и изискал адрес за изпращане. Комуникацията с майката на момичето траяла и двамата си разменили контакти. Я.Г. почнал да се интересува за здравето на дребното момиченце. Запознал се посредством интернет пространството и с бабата на детето, която живеела в чужбина. Обвиняемият даже бил осведомен с здравна документи за болесттите на детето, защото проявявал предпочитание да помогне на фамилията.

Я.Г. се занимавал с фолклорно изкуство и му хрумнала концепция да провежда благотворителен концерт за детето, посредством който да се съберат повече пари за неговото лекуване. Заел се с организацията на събитието, което било планувано за края на май месец. Получавал поддръжка, подпомагане и признателност от роднините на момичето. Бабата на детето му съдействала и с пари за покриването на избрани организационни заплащания.

В разследване на проведения благотворителен концерт били събрани дарителски доходи в размер на 6190,40 лв. – сума, която Я.Г. следвало да преведе по сметката на детето, с цел да бъде употребена за лекуването му. В началото ма месец юни, обвиненият в наличието на очевидци - участник в благотворителния концерт и ефирен екип, превел по дарителска банкова сметка парична сума в размер на 3810,00 лв., като остатъка от 2372,02 лв. не били преведени.

В интервала на познанството си с околните на болното дете, 43-годишният тогава мъж сключил четири контракта за паричен заем със кредитор компания за бързи заеми. Тъй като го притискали периодите по погасяване заемите, натрупвали се и лихви към главницата, то обвиненият на неустановена дата в седмицата откакто завършил благотворителния концерт, решил да задържи за себе си и да се разпореди с част от събраната дарителска сума, а точно сума в размер на 2372,02 лв.. С парите той покрил свои битови разноски, както и погасил част от потребителските си заеми.

Предстои делото против Я.Г. да бъде планувано за разглеждане във Варненския областен съд. Ако бъде приет за отговорен, обвиненият може да бъде наказан с „ отнемане от независимост “ за период от една до шест години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР