Равносметката за общественото доверие в служебния кабинет в края на

...
Равносметката за общественото доверие в служебния кабинет в края на
Коментари Харесай

„Галъп интернешънъл“: Стефан Янев е сред малкото политици с положителна оценка

Равносметката за публичното доверие в служебния кабинет в края на неговия интервал е позитивна. Служебният министър председател Стефан Янев пък е измежду дребното политическите фигури в страната с позитивен рейтинг.

Това са някои от изводите от последното изследване на „ Галъп интернешънъл “, което е извършено в края на ноември и началото на декември.

50,1% от присъединилите се в изследването показват, че имат доверие в служебното държавно управление. 35,5% нямат, а 14,4% не могат да преценяват.

Снимка: Галъп интернешънъл

Така служебният кабинет приключва периода си с позитивен баланс доверие/недоверие, което е относително рядко срещано при българските институции, показват социолозите.

Очаквано последователите на ГЕРБ в най-малка степен имат доверие в отминалото служебно държавно управление. Около една десета от тях показват доверие в кабинета „ Янев “, а над 80% са сериозни. Противоположно е отношението на последователите на Българска социалистическа партия – над 80% от тях имат доверие в служения кабинет, една десета нямат, а останалите се двоумят.

Сред електоратите на Има Такъв Народ, Политическа партия и Демократична България доверието е по-скоро високо – към и над три четвърти. Сред гласоподавателите на Движение за права и свободи прави усещане високият дял на колебаещите се – към една трета от всички запитани. Приблизително толкоз е и делът на тези, които имат или нямат доверие.

Служебният министър председател Стефан Янев също приключва " на плюс ". 44,7% от запитаните споделят, че имат доверие в Янев, 35,8% нямат доверие в служебния министър председател, 13,8% се двоумят, а останалите 5,7% не са чували за него.

Снимка: Галъп интернешънъл

Стефан Янев остава и една от няколко политически фигури с позитивен рейтинг, при които доверието е повече от недоверието. Основната такава фигура у нас е президентът Румен Радев с 57,9% доверие и 32,9% съмнение.

С по-скоро позитивен рейтинг сега са и Кирил Петков, Илияна Йотова и Асен Василев. Тепърва ще се види каква ще е картината при Петков, Василев и Янев в новото им качество.

Всички останали обществени фигури у нас остават в естественото за българската обстановка минусово съответствие доверие/недоверие. Сред тях служебните министри се употребяват със относително положителни индикатори, въпреки че огромната част от тях останаха закономерно ниско разпознаваеми в късия интервал.

Проучването на „ Галъп интернешънъл “ е извършено сред 25 ноември и 3 декември измежду 803 души по метода „ лице в лице “. То е част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия на организацията.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР