Равнището на регистрираната безработица в трите области – Видин, Враца

...
Равнището на регистрираната безработица в трите области – Видин, Враца
Коментари Харесай

8,7% безработица във Видин, Враца и Монтана, търсят се учители

Равнището на записаната безработица в трите области – Видин, Враца и Монтана през август е 8.7%. Спрямо предходния месец то се резервира, а на годишна база се следи спад от 1.8 пункта.

Общият брой на безработните в бюрата по труда през август е 15 101. Това е с 95 повече по отношение на броя им през юли и с 3 009 или с 16.6% по-малко спрямо година по-рано.

През месеца са се записали нови 1 592 безработни. Те са с 44 по-малко от предходния месец, а на годишна база се следи растеж от 56 лица. Други 82 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през август са 814. Работа посредством бюрата по труда са разкрили и 16 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите. През месеца максимален е делът на почналите работа в бранша на държавното ръководство – 16.5%, следват „ Търговия “ – с 14.3%, бранш „ Преработваща индустрия “ – с 13.9%, бранш „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа ” – с 8.4%, бранш „ Хотелиерство и ресторантьорство “ – с 6.4%, „ Строителство “ – с 6.4% и други

170 безработни от рисковите групи са били назначени на субсидирани работни места през месеца – 80 по стратегии и ограничения за претовареност и 90 – по схеми на Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” (ОПРЧР).

В края на летния сезон декларираните работни места на първичния пазар на труда са 900. Преобладаващо свободни работни места в действителната стопанска система са декларирани в образованието (29.3%), следват преработващата индустрия (18.7%), държавното ръководство (15.4%), търговията и ремонтът на коли и мотоциклети (7.9%), хотелиерството и ресторантьорството (6.8%), административните и спомагателните действия (5.8%), селско, горско и рибно стопанство (4.0%), превоз, депозиране и пощи (2.2%) и други

Най-търсените специалности през месеца са: учители; шивачи; машинни оператори; монтажници; общи работници; шофьори; сервитьори, служащи в кухня, готвачи, бармани; заварчици; техници; медицински персонал; пакетировачи; служащи в консервна фабрика, продавач – консултанти и др.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР