Растящата пропаст между цените на жилищата и наемните нива може

...
Растящата пропаст между цените на жилищата и наемните нива може
Коментари Харесай

Най-големият имотен балон може да се образува в Норвегия

Растящата бездна сред цените на жилищата и наемните равнища може да се окаже симптом за образуването на заможен балон. Най-голям дисбаланс все още се следи в Норвегия, сочат данните на проучване извършено от Moody's Investors Service в 20 страни с развита стопанска система. Страните, в които сред цените на жилищата и наемните равнища липсва баланс и постепенно се урегулират, съществува висок риск от отрицателен стопански резултат върху имотния пазар.

Пазарът на жилища в скандинавската страна с най-добре развита стопанска система през последните години набъбна на фона на рекордно ниските лихви по ипотечните заеми и високия веществен тласък от страна на страната. Към днешна дата норвежкият пазар на недвижими парцели е надценен най-вече. Следват Белгия, Германия и Франция, показват анализатори.

Също по този начин в Норвегия се следи най-голям % на благосъстоятелност измежду изследваните страни – 85% от популацията разполага със личен парцел. „ Като се регистрира този факт смяната в цените на парцелите може да окаже неподходящо влияние върху стопанската система, финансовата непоклатимост и кредитните условия”, предизвестяват от Moody's Investors Service.

Със степента на надцененост на парцелите от 2010 година насам Норвегия се явява страната, която е най-уязвима от възникването на заможен балон. Като защитна мярка е належащо държавното управление да вземе ограничения за изстудяване. Централната банка на Норвегия също съобщи, че е подготвена да увеличи лихвените проценти още през 2018 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР