Растения под сянката на дървета? Мястото под старо, голямо дърво

...
Растения под сянката на дървета? Мястото под старо, голямо дърво
Коментари Харесай

Какво трябва да засадим под дървото

Растения под сянката на дървета? Мястото под остаряло, огромно дърво е сложна позиция за множеството шубраци и трайни насаждения. Ще предложим какво да засадите там, с цел да вирее. Под върховете на дърветата, както в гората, има сянка, само че растенията страдат от суша, защото цялата земя е обрасла с корени, което прави невероятно даже изкопаването на дупки за нови насаждения.

Растения на сянка под дървото. Кое да избера?

Сушата може да бъде предотвратена вярно единствено посредством инсталиране на система за напояване. Това е належащо условие - без него не можем да чакаме да създадем забавно и сполучливо насаждение под дърветата. Трябва да се помни, че нормално дъждът на практика не минава през гъстата листа на дърветата и единствено продължителните превалявания могат да напоят почвата там.

Какво ще пораства в суха почва? Как да подготвим за засаждане почвата под дърветата?

Най-лесният метод да адаптирате почвата, цялостна с корени от дърветата, е като поръсите пресен пласт почва (приблизително 30 см) върху съществуващия субстрат. По този метод ще получите т.нар повдигнато легло, което ще даде опция за засаждане и в началния интервал на напредък ще обезпечи на растенията положителни условия и ще им разреши да се вкоренят добре преди корените на дърветата да порастват над новата почва.

Източният лавр да вземем за пример зимува в нашия климат доста по-добре на сенчести места, в сравнение с слънце.

Под кое дърво растенията ще порастват по-лесно?

В взаимозависимост от типа дърветата създават разнообразни коренови системи и корони. По-лесно е да се слагат цветни лехи под дървета с дълбока коренова система, да вземем за пример бор или дъб, в сравнение с под плитки и необятно вкоренени типове, като смърч и лиственица.

Растения за иглолистни дървета

Под иглолистните, светлинните условия са сходни през цялата година, до момента в който при широколистните имаме интервали на мрачевина и светлина, които могат да бъдат употребявани за засаждане на многогодишни растения с ранно развиване и къс вегетационен интервал, които ще се развият преди листата на дървото, т.е. преди настъпването на тъмнината.

Идея за насаждения под дървото

Растенията, които харесват мощно кисел субстрат, са идеални за цветни лехи под иглолистни дървета (особено борови дървета). Можем да засадим там рододендрони или пиерия да вземем за пример. Но за вереси, които харесват такава почва, може да няма задоволително светлина!

Растения за широколистни дървета

Под широколистни дървета, изключително тези с огромни и тежки ламели (като кестен, явен, клен, каталпа), които образуват пълен, постоянен пласт през есента, може да има проблем със здравето на растенията, растящи под тях, тъй като листата, гниещи там, стават източник на гъбични инфекции.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР