Растежът на китайската икономика се забави рязко през третото тримесечие

...
Растежът на китайската икономика се забави рязко през третото тримесечие
Коментари Харесай

Рязко забавяне на китайския икономически растеж заради енергийния недостиг и веригите на доставки



Растежът на китайската стопанска система се забави внезапно през третото тримесечие на годината поради дефицита на електрическа енергия, усложненията във веригите на доставки и огромните съмнения на имотния пазар, засилвайки по този метод натиска върху ръководещите в Пекин да създадат повече, с цел да подкрепят отслабващото възобновяване.

Брутният вътрешен артикул на Китай се увеличи през третото тримесечие с едвам 0,2% по отношение на предходните три месеца, когато набъбна с 1,2%, до момента в който упованията на икономисти и анализатори бяха за напредък с 0,5 на 100.

Спрямо година по-рано растежът на Брутният вътрешен продукт на Китай се забави внезапно през интервала юли - септември до 4,9% от 7,9% през предходното тримесечие при упования за напредък с 5,2 на 100. Това е най-слабият напредък от година насам (от третото тримесечие на 2020 г.).

Втората по величина стопанска система в света е изправена пред няколко огромни провокации, в това число дългова рецесия предвид на сериозните финансови проблеми на огромната компания за недвижими парцели China Evergrande Group, продължаващите закъснения във веригите на доставки и сериозната рецесия с електрическата енергия, която срина промишленото произвеждане до най-слабото му равнище от началото на 2020 година, когато обаче бяха налице тежки ограничавания поради коронавирусната пандемия.

" Възстановяването на вътрешната стопанска система към момента е несигурно и неравномерно ", съобщи представителят на Националното статистическо бюро на Китай на брифинг в Пекин след показване на последните данни.

Икономиката на Китай реализира впечатляващо възобновяване от миналогодишния спад, предизвикан от Covid-19, с помощта на ефикасното ограничение на ковид и дейното задгранично търсене на промишлени артикули в страната. Но икономическото възобновяване загуби силата си, откакто през първото тримесечие на актуалната година Брутният вътрешен продукт скочи с 18,3 на 100.

Графика на тримесечния Брутният вътрешен продукт на Китай (на годишна база)



Загубата на възходящия подтик се удостоверява и от показаните от китайската статистика по-слаби данни за индустриалното произвеждане през септември. Производственият напредък се забави до 3,1% на годишна база (най-слаби напредък от март 2020 г.) от 5,1% през август, като производството на стомана се се срина през септември с цели 21,2%, достигайки най-ниско равнище от март 2018 година най-много вследствие на енергийния дефицит и наложените заради това насилствени краткотрайни прекъсвания в активността на редица предприятия.

Дълготрайните бизнес вложения в Китай пък се покачиха през първите девет месеца на годината със 7,3%, само че след напредък с 8,9% през интервала януари - август, като вложенията в недвижими парцели набъбнаха с 8,8%, до момента в който вложенията в инфраструктура се покачиха с едвам 1,5 на 100 по отношение на първите двете месец на 2020 година

В същото време продажбите на дребно се покачиха през септември с 4,4% по отношение на година по-рано след напредък с 2,5% през август.

Нивото на китайската безработица пък се забави през септември до 4,9% от 5,1% месец по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР