Ръстът на инфлацията във Великобритания се забави до 10.7% на

...
Ръстът на инфлацията във Великобритания се забави до 10.7% на
Коментари Харесай

Британската инфлация изненадващо се забави

Ръстът на инфлацията във Англия се забави до 10.7% на годишна база през ноември, защото охлаждащите се цени на горивата помогнаха за облекчение на ценовия напън, макар че високите цени на храните и силата продължиха да затрудняват семействата и бизнеса. Това основава прочут комфорт на Английската централна банка, която се готви за ново покачване на лихвите, предава CNBC.

Икономисти, интервюирани от Reuters, предвидиха годишно нарастване на показателя на потребителските цени от 10.9%, откакто през октомври бе маркирано ненадейно нанагорнище до 41-годишен връх от 11.1%. На месечна база нарастването през ноември е с 0.4% по отношение на 2% през октомври и под консенсусната оценка от 0.6%.

Националната статистическа работа съобщи, че най-големият принос идва от „ жилищни и домашен услуги (основно от електричество, газ и други горива), храни и безалкохолни питиета “.

Централната банка на Англия ще разгласи идващия си ход за паричната политика в четвъртък, като  се чака тя да увеличи лихвените проценти с 50 базисни пункта, до момента в който жонглира с извънредно високата инфлация и стопанска система, която съгласно членовете на институцията към този момент е в най-дългата си криза в историята.

Страната е изправена  и пред широкомащабни стачки по време на коледния интервал, защото служащите желаят на заплатите по-близо до равнището на инфлация и по-добри условия на труд.

Независимата работа за бюджетна отговорност предвижда, че Обединеното кралство ще претърпи най-големия спад в стандарта на живот, откогато се води статистика, защото се чака действителният приход на семействата да спадне с 4.3% през 2022-23 година

Министърът на финансите на Обединеното кралство Джеръми Хънт разгласи предишния месец широкообхватен фискален проект от 55 милиарда паунда (68 милиарда долара), включващ редица нараствания на налозите и съкращения на разноските, в опит да запуши забележителна дупка в обществените финанси на страната.
Положителна стъпка, само че рисковете остават
Въпреки че спадът в данните от сряда е стъпка в вярната посока, непрекъснатият проблем с възходящите цени на храните и сметките за сила на семействата остава бодил в очите на английската стопанска система ”, отбелязва Ричард Картър, началник на проучванията на закрепените лихви в Quilter Cheviot.

Въпреки това, Картър допусна, че инфлацията може най-сетне да премине своя връх, откакто Съединени американски щати също разгласиха по-добър от упования показател на потребителските цени във вторник.

„ Температурите внезапно се намалиха през последната седмица и търсенето на газ без подозрение ще се усили, защото хората са принудени да отопляват домовете си “, добави Картър.

„ Тъй като есента беше много мека, едвам в този момент ще стартираме да виждаме действителното влияние на по-високите сметки за сила. Докато държавната поддръжка остава в действие към този момент, всички промени, направени след постигане на крайния период през април, могат да имат индиректен резултат върху инфлацията ”, сподели още той.

Централната банка на Англия е изправена пред сложна задача да се опита да върне инфлацията към задачата си от 2%, като в същото време остава наясно с отслабващата стопанска система. Това беше явно в последните данни за пазара на труда в Обединеното кралство по-рано тази седмица, които демонстрираха повишение както на безработицата, по този начин и на растежа на заплатите.

Въпреки че инфлацията понижава, тя остава много по-напред от заплатите и ние се насочваме към нова зима на неодобрение със стачки, съсредоточени в профсъюзния държавен бранш и вследствие на това ще има някогашни национализирани промишлености “, твърди Ричард Картър.

Пазарът прави оценка покачването на лихвения % от 50 базисни пункта от банката в четвъртък, като референтната рента се покачва до 3.5%. Политиците алармираха за евентуално закъснение на темповете на покачвания през 2023 година Въпреки това инфлацията остава много над задачата.

„ Изявлението на канцлера през ноември оказа помощ да се уталожат водите след месеци на обилни разтърсвания, само че инфлацията остава надалеч над задачата от 2% на Английската банка, което значи, че към момента би трябвало да се извърви дълъг път “, сподели Картър.

„ Бърз спад на инфлацията е доста малко евентуален, само че е позитивно да забележим, че тя най-сетне се движи в вярната посока “, заключи той.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетининфлация Англия високи сметки цени на горива цени на питателните артикули британска централна банка лихвени проценти ПоследниНай-четениБюджет и финанси 44 Британската инфлация изненадващо се забави Политика 976 Парламентът отхвърли проектокабинета „ Габровски “ Инфраструктура 108 НКЖИ разгласи план за интермодален терминал в Русе Енергетика 104 „ Напълно нова система “: 2022-ра, която провокира световна енергийна рецесия Компании 10693 Skoda обмисля евакуиране от най-големия авто пазар в света Пазар на труда 6358 Търсенето на труд нараства, само че работната мощ е мощно лимитирана Личности 5908 Мъск към този момент не е най-богатият човек в света Компании 3548 Германец трансформира остарял хотел в Семково в коливинг зона Всички новиниОще от Бюджет и финансиВиж всичкиЗа 10 месеца България изнесе артикули за рекордните 80 милиарда лева Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР