Ръст на трудовите злополуки у нас. Това сочат данни на

...
Ръст на трудовите злополуки у нас. Това сочат данни на
Коментари Харесай

Ръст на трудовите злополуки у нас

Ръст на трудовите злополуки у нас. Това сочат данни на Националния застрахователен институт (НОИ). Скокът е с близо 7 %.

Става дума за произшествия на работното място през първите девет месеца на 2023 година по отношение на същия интервал на миналата година.

През 2022 година тези злополуки са 1574, а година по-късно доближават 1683. На този декор се следи спад на злополуките при отиване или при връщане от работа.

При регистрирани 317 за деветмесечието на предходната година, през тази те са 276 или с 13% по-малко.

За интервала общият брой на признатите трудови злополуки нараства с 68 – от 1891 през 2022 година до 1959 т.г.

Наблюдава се и спад при изгубените календарни дни – за деветмесечието на предходната година те са 120 658, до момента в който през тази са 115 008 или с 5650 (4,7%) по-малко. Промяна надолу има и по отношение на тежестта на трудовите злополуки и обвързваното с нея време за възобновяване. Средният брой изгубени календарни дни на една акцидент спада от 64 на 59.

За деветмесечието на 2023 година икономическите действия, в които са регистрирани най-вече трудови злополуки, са разнообразни.

Най-често произшествия стават в секторите „ Търговия на едро, без търговията с коли и мотоциклети “ – 153, „ Сухопътен превоз “ – 139 и „ Държавно ръководство “ – 127. Най-голям е броят на изгубените календарни дни в сухопътния превоз – 9966, държавното ръководство – 7503 и образованието – 6351.

Трайна наклонност

Ръст на трудовите злополуки у нас. Според статистиката на Националния застрахователен институт (НОИ) от началото на годината у нас са засечени към 1300 нарушавания, което е с 5% повече, в сравнение с за същия интервал на 2022 година

Петко Стефанов работи в строителната компания, която сортира жълтите павета пред Народното събрание. „ Разполагаме с медицински екип, светлоотразителни жилетки и ръкавици ”, споделя той.

До момента Стефанов не е ставал очевидец на произшествия по време на работа, а в горещите дни има основани задоволително положителни условия на терен. „ Спазваме почивките си, имаме студена вода, безалкохолно, удовлетворени сме ”, споделя още той пред Нова телевизия.

По данни на Национален осигурителен институт от началото на годината досега са станали 1269 злополуки на работните места. Като случаите при мъжете са се нараснали с близо 13%. Според специалистите аргументите са свързани с неглижиране на разпоредбите за сигурност.

„ Рисковите специалности са строителството, металургия, химия. Условията на труд, за жалост, в по-голямата част от българските предприятия са надалеч от това, което би трябвало да бъдат ”, споделя Огнян Атанасов от КНСБ.

А високите температури изискват изключителни ограничения от работодателите, напомнят от Инспекцията по труда. По думите на основен специалист Ваня Джупанова при работата навън са нужни по-чести почивки.

Служителите имат право да откажат да работят, в случай че изискванията на труд заплашват здравето им, безапелационни са от Главна ревизия по труда. Оттам показват, че могат да бъдат сигнализирани когато и да е, след което ще последва инспекция. Санкциите, които са избрани в Кодекса на труда, са от 1500 до 15 000 лв..

За първите шест месеца на 2023 година инспекторите са затворили 283 обекта.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР